„Köszönjük,
Publicisztika
Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete
Publicisztika

Kedvenc szakpolitikusod – Selmeci János jegyzete

Szóval a Tisza Párt most kap tőlem egy pontot az orvosáért, és a kitűnően felismert lehetőségért, és annak különösen drukkolok, hogy ők megmutassák magukat, végül is nem ártana megtudnunk, hogy végül is kikre szavazott a választók harminc százaléka.

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete
Publicisztika

Bohócok Posványoson – Hardy Mihály jegyzete

Talán a hely szelleme, Bálványos okozza Németh Zsolt fejében ezt a nagy Trump-bálványozást. Még szerencse, hogy pár órával korábban ugyancsak ő, ünnepélyesen átadott egy szippantós kocsit is Posványoson. Úgy látom, szükség lesz rá…

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete
Publicisztika

Jönnek a hírek! – Szénási Sándor jegyzete

Mármost a nemtürk, nemorosz, és egyéb, ezektől elhatárolódó média felhívja arra a figyelmet, hogy Azerbajdzsánban a kormánykritikus aktivistákat 1. börtönben tartják, 2. meg is kínozzák őket, arról meg szó sem lehet, hogy az azeri nyilvánoságban bárki összevissza fecsegjen, ha mégis megteszi, lásd az első, és a második pontot.

1500 milliárd már a zsebben – Kárpáti Iván jegyzete
Publicisztika

1500 milliárd már a zsebben

Ez abból jött össze, hogy kurva vastagon fog a ceruza, amikor öntik a tengernyi betont, vagy éppen drágán adnak szolgáltatásokat olyan cégeken keresztül, amiket még állami megrendelésekkel is megtámogatnak. Nem akarok senkit elkeseríteni, de a helyzet az, hogy történjen bármi is, ezt a vagyont jogállami kereteket között már soha nem tudjuk visszaszerezni.

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete
Publicisztika

Nemzeti Múzeum 2222 – Dési János jegyzete

Demeter Szilárd azon aggódik, hogy lesz-e 2222-ben (miért pont akkor?) még magyar kultúra. Ezt kell megvédeni a libsibolsi brüsszelista, migráns csürhétől vagy mi. Fogalmam sincs, mi lesz 2222-ben, és csak remélni tudom, ha lesz magyar nyelv és kultúra, amely talán olyan erős, hogy még D. Sz-t is túlélheti, akkor elhelyezik ezt a kiperelt pályázatot egy múzeumban, ahol bemutatják az orbáni rendszerben tenyésző szolgalelkűséget, pitiánerséget, politizáló nagyképűséget, a mindent a politikai haszonszerzés szolgálatába állító világot.

A rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet – Dési János jegyzete
Publicisztika

Az erősebb felrúgja a gyengébbet

Nem mondom, hogy azért rúgja fel egy karateedző a rábízott gyermeket, mert a belügyminiszter vezeti az oktatás ügyét – de valamiféle összefüggés – metaforikus változat – mégiscsak felsejlik. Hiszen a rendszer arra épül, hogy az erősebb felrúgja a gyengébbet, szakszerűen, kíméletlenül.

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete
Esti gyors

Klímamisszió – Selmeci János jegyzete

Néhány hét múlva azonban eltűntek a címlapokról az elromlott klímákról szóló hírek. Az utasok újra használni tudták a vasutat, és el sem párolognak közben, a kórházakban újra műtöttek, és a meleg miatti halálozások száma is csökkent. A gazdasági minisztériumban egy lakossági klíma pályázaton dolgoztak, ügyelve arra, hogy a legszegényebbeket kizárják belőle, klímát pedig csak bizonyos cégektől vásárolhassanak a családok.

Holoda Attila: Kinek lesz erre energiája?

26/05/2023 18:15

| Szerző: Holoda Attila

Ha diplomáciai toporzékolásból, felesleges hangulatkeltésből és vétófenyegetésből energiát lehetne termelni, akkor talán már régen a világ energiaexportőrei közé tartozhatnánk, ám a szomorú valóság az, hogy dumából, magánrepülős rongyrázásból és hepciáskodásból nem lesz több energiánk most sem.

Berendelésügyi, karót-nyelt miniszterünk ismét nagy dérrel-dúrral, népes és mindent rögzítő kommunikátor sereggel vonult el Brüsszelbe, hogy előtte még - némi brüsszelezéssel vegyítve - örömhírrel örvendeztesse meg a rezsicsökkentésbe beleszorult népét, miszerint már csak néhány évet kell aludnunk, hogy nukleáris csodaprojektünk megoldja minden energiaellátási problémánkat, mivel beinduljanak a Paks 2 – egyébként 2026-27-re ígért – reaktorblokkjai. A sajtó persze azonnal szakértőket kérdez, kommentál és bedől az szájbarágósan szótagolva fontoskodó futsal-diplomata ígéreteinek, ahogy azt is 2014 óta folyamatosan beveszi és kritikai nélkül közvetíti, hogy csakis és kizárólag egy orosz építésű atomerőmű fog minket kihúzni az energiaellátási csapdából, amibe szemmel láthatóan egyre jobban csúszunk bele. Ugyanis miközben egyre többet fogyasztunk, addig egyre kevesebbet termelünk meg saját magunk. Persze tudjuk jól, a miniszterek elnöke szerint az atomenergia olcsó. Lázár is megmondta korábbi minisztersége idején, hogy a világ legnagyobb üzlete a Paks 2. Aha, tényleg. Hát, mi már azzal is megelégednénk, ha egyáltalán bármilyen részhatáridőt tudnának tartani. Mert gödörépítésben már nagyon jók vagyunk, csak a végén tényleg magunk esünk bele.

Az új energiaminiszter -, aki egyébiránt mind képességeit, mind eddigi üzleti tapasztalatait tekintve sokkal többre lenne képes és hivatott, ha nem kellene ennyire alárendelnie magát a Karmelita mindenhez (is) értő urának és hűséges kakadujának, - maga nyilatkozta, hogy csak villamos energiából 52%-kal többet fogunk fogyasztani 2030-ban, mint most, ami a mostani 44 terawattóráról 68 terrawattórára növeli a fogyasztásunkat. "Bátor" vállalás, bár én inkább vakmerőnek mondanám, mint az egyszeri lókupec vak lova esetében. Különösen annak fényében merész ez a kijelentés, hogy magunkat sem tudjuk ellátni saját termelésű energiával. Ezek után teljesen "logikus", hogy egy energiahordozókban és energiatermelésben ennyire szegény ország, milyen más iparágakat hozhatna is – igencsak túldotált állami támogatással megspékelve - kicsiny hazánkba, mint az energiafaló gépjármű- és akkumulátorgyártást. Szóval, nekünk is kevés van, most is legalább 26-30 %-át importáljuk a hazai villamos energia fogyasztásnak, így tényleg adja magát, hogy akkor még fokozzuk a felhasználást tovább, ide nekünk az oroszlánt is! Mint a tik-tok videók idétlen "sztárjai", akik az óvatos manőverezés helyett, a tökig nyomott gázzal változatot alkalmazva döntik romba a kerítést, parkoló autókat és mindent, ami az útjukba keveredik... Nincs energiastratégiánk (másfajta stratégiánk sincs persze!), csak spontán üzleti és geopolitikai megfontolások és ellopható pénzek vezetik az energetikai kormányzat kezét, így nem csoda, hogy most alig 3 évnyi tündöklés után, ismét csak újra szabjuk az energiastratégiánkat. Aki nem tudja merre tart, annak bármilyen szél megfelelő. Pedig az energiarendszerek kialakítása, működtetése és fenntartása nem egy spontán iparág. Nem vezérelhetik éppen pillanatnyi politikai érdekek. Nem dönthet róla – ahogy másról sem – egyetlen ember, kénye-kedve szerint, mert egyszer így ébred, másszor meg amúgy. Még akkor sem, ha a Karmelitában csücsülve olyan mindenhez értő tudást vindikál magának, amivel bizony sosem rendelkezett, de már saját maga is elhiszi.

Egy jól kialakított startégiának, alaposan elemzett tanulmányokon és vizsgálatokon kell alapulnia, melynek épp úgy része saját lehetőségeink és képességeink pontos ismerete, mint az, hogy milyen kihívásokra és fenyegetettségekre kell az elkövetkezendő időszakban felkészülnie az országnak. Egy sok évtizeden át fenntartható energetikai termelő-, kiszolgáló-, és ellátó rendszernek nyitott vitában, nyílt szakmai és társadalmi párbeszédekben kell érték-, és időállóvá válnia. "Az emberi elme olyan, mind az ejtőernyő, csak nyitott állapotban működik." – mondta egykor Frank Zappa, s most érezzük (és szenvedjük) meg igazán a mondásának igazságát. De hát nálunk nincsenek viták, csukott fülek, zárt szemek és csöndes lapulás és titokban összekacsintó értetlenkedés van helyette. Meg csütörtöki Gulyás-hakni, a Mellébeszélő-Show.

Holott csak szép emlékű Alfonzót és a hangjával memóriánkba égett animációs figurát, Forgó Morgót kellene megidéznünk egy ártatlannak tűnő kérdéssel: "Na, de kinek lesz erre energiája?"

SZABADSÁG KLUB KOMMENT GOMB