„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pálinkás az egyetemi kiszervezésről: Fából vaskarika, visszaélés a jogalkotással

3/05/2021 23:05

| Szerző: Klubrádió/szg

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke szerint az egyetemek úgynevezett modellváltása fából vaskarika, nem hiszi, hogy ez a soha ki nem próbált rendszer működni fog. Aggályosnak tartja a felsőoktatási intézmények autonómiájának helyzetét, mert, mint mondta, a föléjük kinevezett kuratóriumok senkinek se felelnek. Az átszervezéssel a jelenlegi kormány meg tudja kötni a következők kezét, ezt pedig a jogalkotással visszaélésnek tartja a volt miniszter.

2021. május 03. Megbeszéljük / részlet, Pálinkás József (21.05.03.)
12:48
00:00

Pálinkás Józsefet, az Új Világ Néppárt elnökét, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét, az első Orbán-kormány oktatási miniszterét kérdeztük arról, hogy marad-e valami, ami miatt a magyar egyetemek sorsáért aggódni kell.

Fából vaskarika, aggályos autonómia

Szerinte igen, mert ilyen fából vaskarika nincs sehol a világon, nem hiszi, hogy ez a soha ki nem próbált rendszer működni fog. Elolvasta Stumpf István kormánybiztos interjúját a kormánypárti Magyar Nemzetben, ahol azt mondja, az egyetemeken a stratégiai döntéseket a kuratórium hozza meg, és a kuratórium a szenátussal együtt vezeti őket. Aztán többé-kevésbé szembesítik azzal, hogy ott van az állam, mint harmadik szereplő, amely a forrásokat adja; erre úgy reagál, hogy az államtól leválasztják az ezeket az intézményeket. Ezt viszont Pálinkás József nem érti, hiszen az állam finanszírozza őket ezek után is (kevés kivételtől eltekintve, mint amilyen talán a Corvinus lehet). Megígéri a 15 százalékos béremelést, de vajon ez az államtól függ-e, vagy az alapítványok vagyonától? – tette fel a kérdést a volt miniszter.

Hangsúlyozta: aggályos a felsőoktatási intézmények autonómiájának helyzete. Azt mondják, hogy autonóm a kuratórium, ezt elhiszi, baja is van azzal, hogy annyira autonóm, hogy senkinek nem felel. A senkinek nem felelő (a kormánynak és a parlamentnek se) kuratóriumok rendszere annyira átgondolatlan katyvasz, hogy meglepi, hogy jogtudós emberek erre nem hívják fel a miniszterelnök figyelmét. Azt se lehet tudni, hogy melyik törvény vonatkozik erre, mert az úgynevezett alapítványok működését az erről szóló salátatörvény, az egyetemekét pedig a felsőoktatási törvény szabályozza.

Tudományos és technológiai konferencia Budapesten
 
Pálinkás József (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
 

Pálinkás József szerint ebben az átszervezésben semmi új nincs az egyetemi struktúrát illetően, csak ráültetnek a jelenlegi struktúrára egy aktív politikusokból, miniszterekből álló kuratóriumot. Ne mondja senki, hogy a külügyminiszter a győri egyetem működésével fog foglalkozni! – jegyezte meg. Úgy folytatta: miniszterelnök tett egy vallomást, hogy ezt azért csinálják, hogy „globalisták soha többé ne kerülhessenek az egyetemeken vezető pozícióba”. „Könyörgöm, ha a nemzetközi versenyben akarnak részt venni, az definíció szerint globális”. Ráadásul a miniszterelnök azt mondta, hogy csak nemzeti elkötelezettségű embereket támogatna, akkor viszont gyakorlatilag mindenkit támogathat, mert a legtöbb ember szereti a hazáját – tette hozzá.

Visszaélés a jogalkotással

Ha a kuratóriumok csak lobbitevékenységgel foglalkoznának, akkor nem is lenne olyan nagy baj a struktúrával. Akkor van baj, ha a kuratórium beleszól az egyetem működésébe, az egyetemi kinevezésekbe. Ha ez bekövetkezik, akkor az egyetemek kevésbé lesznek versenyképesek, mert az emberek alkalmazkodni fognak ahhoz, hogy az előmenetelük nem a sikerességüktől függ, hanem attól, mennyire felelnek meg a politikai ízlésnek, elvárásoknak.

Szerinte elég jelentős leépítések lesznek, 15-20 százalékkal csökken a hallgatók száma, és ezt a kuratóriumok fogják intézni, nem közvetlenül a kormány. Ez csak egy játszma, a kormány beiktatta a kuratóriumokat az egyetemek és az oktatáspolitika közé, ráadásul úgy, hogy a jelenlegi kormány meg tudja kötni a következők kezét. Ezt pedig Pálinkás József jogalkotással visszaélésnek tartja.

A témában ugyancsak hétfőn, nem sokkal korábban megkérdeztük Stumpf István kormánybiztost is, aki nagyon másképp látja az úgynevezett modellváltó egyetemek helyzetét.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Megbeszéljük...
2021. május 03., hétfő 17:10
Műsorvezető: Szénási Sándor