„Klubrádió

Óvatosan szidják ezután a szolnoki kórház dolgozóit, feljelentés lehet a vége

3/03/2024 14:49

| Szerző: Klubrádió

Összefogtak a Budapesten kívüli független szerkesztőségek, közös lapszemléjüket ezentúl itt, a Klubrádió honlapján is közöljük. A Fülke összeállításában a héten többek között olvashatnak a Bodrogba omlott kerékpárútról, Tiborcz István érdekeltségének vadonatúj, ötcsillagos sárvári szállodájáról és arról is, miért dönt valaki úgy Ázsiában, hogy Kecskemétre költözve vendégmunkásként próbál szerencsét.

Köztudott, nincs könnyű helyzetben Magyarországon a független sajtó és fokozottan igaz ez a helyi érdekű lapokra, pedig sokszor olyan, mindannyiunk számára fontos történeteket tárnak fel és mutatnak meg, amelyekre a jórészt Budapestről működő országos médiának nincsen rálátása. Tavaly a Borsod24, a Debreciner, a KecsUp, a Nyugat, illetve az Enyugat, a Szabad Pécs, a Szegeder és a Veszprém-kukac úgy döntött, hogy a köztük addig is meglévő jó szakmai kapcsolatot újabb szintre emelik – így jött létre a Fülke, a Független Helyi Lapok Közössége együttműködés. Ennek keretében többek között közös lapszemlével jelentkeznek, amelybe heti legérdekesebb cikkeiket gyűjtik.

 
Grafika a Veszprém-kukac oldaláról
 

A Klubrádió szerkesztősége is fontosnak tartja, hogy ezeket minél szélesebb közönség ismerhesse meg. Az egy éve indított Azt beszélik című műsorunkban eddig is együttműködtünk a fent említett szerkesztőségek egy részével, mostantól pedig itt a honlapon közöljük a Fülke lapszemléit.

Nézzük is meg, milyen témák érdekelték ezen a héten a Budapesten kívüli független újságok szerkesztőségeit és olvasóit.

Borsod24: A Bodrogba omlott kerékpárút

Rájár a rúd a borsodi közlekedési beruházásokra. Azt követően, hogy kiderült, több hónapra lezárják a közel 200 milliárd forintért épített M30-as autópálya egy szakaszát, mert megcsúszott és szétmállik a burkolat, pár napja arról érkezett hír, hogy a nemrég átadott, kétmilliárdos kerékpárút a Bodrogba omlott. A szakemberek attól tartanak, hogy ez csak egy hosszabb negatív folyamat első állomása, hiszen már a közút egyik felét is le kellett zárni, jelzőlámpa irányítja a forgalmat – tudósít a Borsod24.

Debreciner: A város polgármestere a kommunizmus áldozatait használta fel a kegyelmi botrányra reagáló Fidesz-narratíva építésére

Papp László fideszes városvezető a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja kapcsán azt hangsúlyozta a debreceni hivatalos eseményen, hogy nem lehet hatalmat bízni a „baloldalra”, mert sosem vállalnak felelősséget a tetteikért. Papp a beszédében alkalmat talált, hogy rákapcsolódjon arra a narratívára, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök és Varga Judit korábbi igazságügy-miniszter kegyelmi botrányban játszott szerepe miatti lemondása óta hangoztatnak a fideszes politikusok. Ez nagyjából úgy foglalható össze, hogy a „jobboldali” politikusok vállalják a felelősséget a tetteikért, szemben a „baloldallal” – ismerteti a Debreciner.

A cikk szerzője, Polgár Tóth Tamás az Azt beszélikben is mesélt debreceni narratíva építésről.

2024. március 01. Azt beszélik - részlet 24.03.01. Polgár Tóth Tamás
03:15
00:00

Enyugat.hu: Most mindenkinek fontos lett a gyermekvédelem – a soproni közgyűlésnek is

„A gyermekeinket a pedofil bűncselekményekkel és visszaélésekkel, valamint a gerderpropagandával szemben is meg kell védenünk az intézményeinkben” – hozott össze két, egymással minden tekintetben összeférhetetlen fogalmat Sopron képviselő-testülete. Az Enyugat tudósítása szerint a vitában az egymásra mutogatás dominált: melyik pártnak van és volt nagyobb felelőssége a kirobbant botránnyal kapcsolatban. Nem volt szó a soproni gyermekvédelmi intézményekről és a nehézségeikről sem, és arra sincs válasz, hogy kerül egy kalap alá a pedofília és a társadalmi nemek kérdése.

KecsUP: „Szerettem volna jobbá tenni az életemet” – két Kecskeméten dolgozó ázsiai vendégmunkással beszélgettünk

Régóta központi téma a harmadik országbeli – fülöp-szigeteki, indiai, vietnámi, mongol, kirgiz – munkavállalók magyarországi foglalkoztatása. A KecsUp két cikkben részletesen foglalkozik a témával, megszólaltatva szakembereket és magukat az érintetteket. Első cikkükben annak jártak utána, hogy a 2023 decemberi törvényi változtatás után Kecskeméten hogyan változott a vendégmunkások száma és helyzete. Második anyagukban egy mianmari baptista lelkésszel és egy laoszi angoltanárral beszélgettek arról, hogy miért jöttek Kecskemétre, hazájuktól 8–9 ezer kilométerre dolgozni.

Nyugat.hu: Megnyílt Sárvár új luxusszállodája, ami Tiborcz István egyik ernyőmárkájához tartozik

A Booking.com vagy a Szállás.hu kínálatában egyelőre nem szerepel a sárvári Melea hotel, de a szálloda honlapján már működik a saját foglalási rendszer, és az épület előtti parkolóban is áll már néhány autó – írja a Nyugat.hu. A 3,5 hektáron elterülő, 83 szobás épület már a második ötcsillagos szálloda a gyógyvizéről ismert, mindössze 15 ezres Vas megyei kisvárosban. A 2,5 milliárd forintos állami támogatást kapott hotelhez eredetileg nem vezetett út, ezért a magyar állam tulajdonában lévő, a kórházhoz tartozó szomszédos területet a befektetők megvették és azon keresztül építették meg azt. Ehhez lebontották a proszektúrát, a kerítést és a raktárépületet is.

Melea Hotel
 
A Melea Hotel Sárváron l Forrás: Nyugat.hu, fotó: Mészáros D. Zsolt.
 
 

Szabad Pécs: 130 gyerek ebédje

Egy körülbelül 900 fős baranyai faluról, Versendről írt cikket a Szabad Pécs. A halmozottan hátrányos helyzetű településen élő 130 óvodás és iskolás gyermek közétkeztetése nincs rendben, fizetési gondok miatt. Az állítólag jó fideszes kapcsolatokkal bíró polgármester elérhetetlen volt a pécsi lap számára, helyette ellenlábasa szolgált információval. Azt viszont még nem tudni, hogyan oldódhat meg az ügy, s hogy a bíróság által elmarasztalt polgármester miért lehet még vezetője a falunak.

A szerző, Balogh Robert az Azt beszélikben is mesélt a versendi helyzetről.

2024. március 03. Azt beszélik - részlet 24.03.01. Balogh Robert
03:47
00:00

Szegeder: A lengyel város, ami a trendekkel szembemenve görbítette el demográfiai mutatóit

„Nagyon szeretem ezt a várost, sosem terveztem, hogy elköltözök” – mondja egy februári szerda délelőttön a húszas éveiben járó Simon, aki a lengyelországi Rzeszów egyik csöndes kis belvárosi kávézójában dolgozik. A szlovák határtól nagyjából 70, az ukrántól pedig 80 kilométerre fekvő Rzeszów (ejtsd: zsesuf) népesség tekintetében évekkel ezelőtt sokkal rosszabb helyzetből indult mint Szeged, az elmúlt évtizedekben mégis jelentős népességnövekedést ért el. A Szegeder annak járt utána, mi a titka a lengyel városnak.

Szol24: Aki rosszat szól a szolnoki kórházról, azt feljelenti a vezetőség

Bár a főigazgató tökéletesen tisztában van azzal, hogy a kritikák egy része jogos, ők is hibázhatnak, és van egy határ. Ez derült ki a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a megyei irányító intézmény főigazgatójának beszédéből a napokban – írta meg a Szol24. A vezető nehezményezte, hogy a közösségi médiában gyalázkodó kommentek formájában egyre több támadás éri kollégáit. „A magyar társadalomnak van egy jogos igénye az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatban. De mi is hibázhatunk, és egy új gyakorlatnak megfelelően bármikor, amikor inzultus éri a kollégákat, feljelentést teszünk” – jelentette ki Piroska Miklós.

szolnoki kórház
 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet épülettömbje 2015. december 3-án. l Fotó: MTI/Bugány János
 
 

Veszprém-kukac: Élelmiszer-biztonság – ez nem Amerika

Folyamatosan azt halljuk főleg amerikai hírforrásokból, hogy nem egészséges a nagyipari élelmiszertermelés, bár a kistermelői áru is tartalmazhat káros anyagokat. Na de mi a helyzet Európában? Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felel a magyar élelmiszerlánc felügyeletéért. Az Európai Unió területén sokkal szigorúbbak a szabályok, az egész élelmiszerláncot ellenőrzik a termelőtől a feldolgozón át az üzletekig. Amerikában az egyik probléma, hogy csak az élelmiszeripart és a vágóhidakat tesztelik, a farmokat nem. A Veszprém-kukac a Nébih illetékeseit megkeresve oszlatta el a kételyeket.