„Klubrádió
Megbeszéljük...

"Orbán Viktor és a magyar társadalom is azt akarja, hogy Magyarországon ne a jog, hanem a kegy szabályozzon"

28/06/2022 21:46

| Szerző: Klubrádió

"Az az utolsó elvárásom a magyarsággal és Orbán Viktorral szemben, hogy ha ők azt a rendszert rendezik be maguknak, amiben élni óhajtanak – ami a feudális abszolutizmus, akkor az legyen az, ami! Ne hazudjunk képviseleti demokráciát, mert senkinek nem tartozunk ezzel a hazugsággal!" – mondta Puzsér Róbert a Megbeszéljükben.

2022. június 28. Megbeszéljük-részlet / Puzsér Róbert - 2022.06.28.
16:00
00:00
"Az Orbán-rendszer pavlovi reflexe, hogy ha tényleges és érdemleges ellenvéleménnyel találkozik, a döntéshozói soha nem önvizsgálatot tartanak, hogy hasznosítsák a kritikát, hanem azt, amit bírálat ért, meghosszabbítják Bicskéig. Nem visszavonulnak, hanem rohamoznak, nem kompromisszumot keresnek, hanem a diskurzus lehetőségét is felszámolják. Míg az ellenzéki Magyarország kétségbeesetten rikoltozza, hogy feudalizmus épül, az államszervezet nyíltan törekszik arra, hogy a polgárosodás, a demokrácia és a jogállam illúzióját is szertefoszlassa – hamis ábrándokért azonban sosem kár" írja az Indexen megjelent "Miért nem koronázzák királlyá Orbán Viktort?" című véleménycikkének bevezetőjében Puzsér Róbert kritikus, publicista.

"Át kellett értékeljem az országra vonatkozó tudásomat. Eddig úgy képzeltem, hogy Magyarországon mindig egy kicsit többen szavaztak Orbán uralma ellen, mint amennyien rá, és ezeket az elutasító véleményeket, a nemzeti radikális, illiberális Magyarország alternatíváját a jövőre vonatkozóan képviselni az értelmiség feladata. Azonban ez a választási erdemény átírt mindent. Ehhez hiányzik a társadalom: a polgári Magyarországnak, a nyugatos normáknak és a liberális demokráciának hazánkban nincs többsége. Innentől kezdve ez már nem is legitim óhajtás, a magyarok nem ezt akarják. El kell fogadni, hogy ez a társadalom, ez az elit és ez a vezető – Orbán Viktor – Magyarországon feudalizmust akar" – kezdte a beszélgetést az újságíró.

 

Szerinte nem csak Orbán Viktor és az elitje, hanem a magyar társadalom is azt akarja, hogy Magyarországon ne a jog, hanem a kegy szabályozzon. Puzsér felteszi a kérdést, hogy ha ez a feudális rendszer alapvetően egy hűbéri, hűség és adomány viszonyában kifejeződő rendszer, akkor miért kell megjátszanunk, hogy köztársaság, hogy képviseleti demokrácia vagyunk, mi szükség van ezekre a köztársasági díszletekre? "Miért nem válik Magyarország formálisan is feudális monarchiává? Mi szükség van ezekre az ócska díszletekre? Mi szükség van a köztársaság-élményre? Orbán Viktor miért nem folytat szabadságharcot az ezeréves Magyarországnak a tradicionális berendezkedéséért, a koronás királyságért és a feudális monarchiáért?" – sorolta a kérdéseket a kritikus. Úgy véli, hogy ezt akadály nélkül megtehetné, hisz jól láthatóan nem létezik az a világerő, ami megakadályozná ebben, mert ha létezne, akkor már régen közbelépett volna. Az EU már nem tud szembeszállni Orbánnak és a magyar népnek azzal az akaratával, hogy az ország formálisan is feudális monarchia legyen.

Puzsér Róbert azt gyanítja, hogy ennek a teljhatalmú vezetőnek – aki bármit megtehet és meg is tesz Magyarországon – azért van szüksége arra, hogy megjátsza a képviseleti demokráciát; és azért nem rakja az esztergomi érsek az Esztergomi Bazilikában a fejére szent koronát; azért nem koronáztatja törvényesen királlyá magát, mert amíg van egy látszatpolgári berendezkedés, addig nem kell tartani a polgári forradalomtól.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2022. június 28., péntek 17:20
Műsorvezető: Bolgár György