„Klubrádió
Megbeszéljük...

Gábor György: Orbán rendszerét az ellenségképek tartják fent

13/06/2022 19:21

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Beszédeiben a miniszterelnök ügyesen kerüli el nyílt kijelentéseket, a közösségi média világában bátran számíthat az antiszemita kommentelőkre, akik befejezik a Soros Györggyel kapcsolatos gondolatait – véli Gábor György. A vallásfilozófus szerint Orbán rendszerének alapja, hogy mindig tud ellenségképet adni a népnek.

2022. június 13. Megbeszéljük - részlet 22.06.13. Gábor György
15:14
00:00

Korábban a Klubrádió is beszámolt Orbán Viktor múlt hét pénteki rádiós beszédében Soros Györgyre, mint háborús úszítóra hivatkozott

Gábor György vallásfilozófus a Klubrádiónak elmondta, hogy Orbán nagyon ügyesen egyensúlyozik, nem kell kimondania semmi konkrétumot, azt a célközönségére bízza.

Soros "nyíltan beszél arról, hogy a háborút meg kell hosszabbítani, el kell nyújtani", hogy végül Magyarország miniszterelnöke eljusson a végső konklúzióig: "ezek háborús uszítók, akik keresni akarnak a háborún…" Soros szimbolizálta üzleti körök, érdekeltek a háborúban, háborús uszítók, keresni akarnak a háborún. Régről ismert, egykor sokat emlegetett, értelmező és eligazító jellegű patinás szakterminológia – fogalmazott a Gábor a témával kapcsolatos Facebook-posztjában. Orbán nagyon jól kihasználja a közösségi média kínálta felületeket. A filozófus szerint Orbán konkrét mondanivalójának kifejtését a kommentelőkre bízza, akik "játékos könnyedséggel képesek dekódolni"  kimondják helyette a rejtett üzeneteket.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
Fotó: Fischer Zoltán/MTI
 

Abban, hogy Sorost háborús uszítónak nevezte Orbán, részben "a legborzalmasabb ötvenes évek köszönnek vissza", amikor minden arról szólt, hogy a Nyugat háborút akar, Magyarországnak pedig a békét kell képviselnie. Az pedig, hogy a miniszterelnök olyan üzleti körök szimbólumának tartja a milliárdost, akik nyerészkedni akarnak a háborún, a harmincas-negyvenes években bevett gyakorlat, amivel az antiszemita közönséget szólították meg, ezek követhetők nyomon a korabeli plakátokon is.

Ebben a tekintetben teljesen lényegtelen, hogy a milliárdos már 91 éves, és nincsenek hadi ipari érdekeltségei sem, sőt, a leghatározottabban amellett érvel, hogy minél előbb be kell fejezni a háborút. Csakhogy Soros ezt úgy szeretné elérni, hogy Ukrajna megvédi magát az orosz invázióval szemben. Ezt értelmezi úgy Orbán, hogy ez valójában a háború elnyújtása lenne.

Összegzésül elmondta, Orbán minden szavának célja hallgatóságát radikalizálni. Ellenséget adni, akit gyűlölhetnek. Ez a stratégia megfelel Carl Schmitt, a 20. század első felében tevékenykedő náci gondolkodású német jogtudós gondolataihoz, aki szerint "az ellenségképben való gondolkodás" képes fenntartani hosszú ideig az Orbánéhoz hasonló rendszereket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Gábor Györggyel
2022.06.13., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György