„Klubrádió
Megbeszéljük...

Róna: Orbán provokálja Magyarország kilépését az EU-ból

14/06/2022 19:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A forint árfolyam romlása híven tükrözi a magyar gazdaság lesújtó állapotát – állítja Róna Péter. A közgazdász szerint Orbán tartósan rossz gazdaságpolitikája egyértelmű jelzés, hogy hagyni akarja kisodródni Magyarországot Európa vérkeringéséből.

2022. június 14. Megbeszéljük - részlet 22.06.14. Róna Péter
17:58
00:00

"Az árfolyam elég jó mércéje annak, hogy egy adott nemezetgazdaság hogyan teljesít. A jól telesítő nemzetgazdaság valutája erősebb, a rosszabbul teljesítőké gyengébb" – mondta a Klubrádiónak Róna Péter közgazdász, egyetemi tanár. Az euró árfolyama a 2008-as 228 forint volt, azóta pedig nagy kilengések nélkül határozottan egy irányba haladt, míg elérte a 400-as értéket. Ez Róna szerint tükrözi a magyar gazdaság egyre romló teljesítményét. "Az árfolyam nem a probléma, hanem a tünet, ami azt jelzi, hogy a magyar gazdasággal komoly struktúrális bajok vannak" – tette hozzá. Az ársapkák sem jelentenek megoldást erre, mert a piaci ár és a hatósági ár különbözetét is meg kell fizetni.

Ezzel szemben olyan politikára lenne szükség, amely a költségek megugrását gátolja. Például nem kellett volna választási ajándékok formájában súlyos pénztömegeket zúdítani a gazdaságra, ami a pénztömeget meghaladó problémát okoz az infláció formájában, hiszen meghaladja a gazdaság teljesítőképességét.

A 400 forintos euró azt az üzenetet is közvetíti, hogy a magyar gazdasághoz hogyan viszonyulnak a világban. "A magyar nemzetgazdaság hatékonysága messze elmarad az osztrákokétól, a svédekétől, vagy a németekétől."

Lehet hogy 2021-ben a GDP 7,1 százalékkal nőtt forintban, de euróban mérve a GDP nem éri el a 2 százalékot sem.

A leértékelődés annak a tükre, ahogy Magyarország az európai vérkeringésből kisodródik. "Biztos vagyok abban, hogy Orbán kiprovokálja Magyarország kilépését az Európai Unióból. Tetszettek volna nem Orbánra szavazni" – mondta. A választásokon egyértelműen bebizonyosodott, hogy a lakosság nagy része az Orbán által képviselt értékeket tartja fontosnak.

Országgyűlés - Államfőválasztás
 
Róna Péter Parlament
Fotó: Máthé Zoltán/MTI
 

Nem elég a 400 forintos euróárfolyam, a kormány a légitársaságokra kivetett extraprofit adóval tovább ront a helyzeten, hiszen megvan az esélye annak, hogy a fapadosok közül lesznek olyanok, akik kivonulnak Magyarországról. A Ryanair vezérigazgatója már jelezte is, hogy ritkítani fogják magyar járataikat. Adja magát a gyanú, hogy ezzel akarja a kormány elérni, hogy megvehesse a Budapest Airport Zrt.-t.

"Nagyon remélem, hogy a kormánynak nincs ilyen elképzelései, eléggé ostoba dolog lenne" – mondta Róna. Hozzátette, ha ez lenne a kormány célja, akkor nagyon rossz stratégiát választott, mert ha egy-egy légitársaság úgy is dönt, hogy kivonul Magyarországról, maradók pótolják a keletkező hiányt.

 A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Róna Péterrel
2022.06.14., kedd 17:15
Riporter: Bolgár György