„Klubrádió
A lényeg

Ryanair: Az extraprofit adó idióta dolog és rablás

14/06/2022 14:07

| Szerző: Klubrádió

A Ryanair légitársaság közleményben jelezte, hogy az extraprofit adó "rablás egy olyan kormánytól, ami teljesen elvesztette kapcsolatát a valósággal". Épp ezért Nagy Mártonnak egy Közgazdaságtan tökfejeknek könyvet, amiből talán megértheti, hogy a koronavírus-járvány miatt a légiközlekedés aligha lehet nyereséges. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a globális szinten is nagyobb recesszióra számítanak az elemzők. A forint szokatlan gyengülését nem tudta megmagyarázni.

"Nagy miniszter úr elfelejtette a közgazdaságtant. Küldünk neki egy új Közgazdaságtan tökfejeknek (Economics for Dummies) könyvet, amit reményeink szerint tanulmányozni fog, hogy meg tudja magyarázni, miért vetnek ki »extraprofitadót« egy olyan veszteséges iparágra, mint a légiközlekedés" – írja Michael O’Leary, az ír Ryanair fapados légitársaság vezérigazgatója a cég friss közleményében az új magyar különadókról.

A Telex cikkében O'Leary másik kijelentését is idézte: az új magyar adónem nem extraprofitadó, hanem "rablás egy olyan kormánytól, ami teljesen elvesztette kapcsolatát a valósággal".

A Ryanair elsőként jelentette be, hogy teljes egészében áthárítja az új adót az utasokra.

A Klubrádió is beszámolt róla, hogy hétfőn története során először átlépte a forint az euróval szembeni 400-as határt, már 402,8 forintba is került egy euró a délutáni mélypontján.

És ugyan kedd reggel legalább az alá visszatért, 398-399-ig, ezt már a kormány sem hagyta szó nélkül – írja a hvg.hu.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy háttérbeszélgetésen, amelyről a Portfolio számolt be, arról beszélt, szerinte mi a gyenge árfolyam oka:

  • az elemzők egyre nagyobb esélyt adnak a globális recesszióra,
  • a Financial Times arról hozott le egy cikket hétfőn, hogy szinte biztosra vehető az amerikai recesszió,
  • „az infláció tekintetében a várakozások feletti számok jelennek meg”,
  • az USA múlt pénteken kiadott inflációs adata a vártnál magasabb lett,
  • és a befektetők elkezdték beárazni azt, hogy a szerdai ülésén a Fed 50 helyett 75 bázispontot emelhet az amerikai alapkamaton.

"Sajnos a globális folyamatok hatása alól Magyarország sem tudja kivonni magát" – összegzett a miniszter. E ponton meg kell jegyezni, hogy a régió egyetlen valutája sem gyengült olyan mértékben, mint a forint. Ami a portálok szerint egyértelműen utal arra, hogy a jelenségnek magyar politikai oka van.