„Klubrádió
A lényeg

Ryanair vezérigazgató: Orbán új minisztere komplett idióta

14/06/2022 20:12

| Szerző: Klubrádió

"Ritkítani fogja járatait a Ryanair" – jelentette ki a légitársaság vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban. Michael O'Leary azt is hozzátette, hogy amikor először hallott a kormány döntéséről a légitársaságokra kivetendő extraprofit adóról, azt gonolta, hogy az Orbán-kormány új gazdaságfejlesztési minisztere komplett idióta.

A Ryanair vezérigazgatója azt üzente az Orbán-kormánynak, hogy a a különadó nem extraprofitadó, hanem egy országúti rablás egy olyan kormánytól, ami teljesen elszakadt a valóságtól. Michael O'Leary egyenesen idiótának minősítette az extraprofitadót és szerinte érthető, hogy Magyarország miért vet ki különadót az olaj- és gázszektorra, amely az orosz-ukrán háború miatt váratlan nyereségre tett szert, de az, hogy az extraprofitadót a talpraállásért küzdő légiközlekedési szektorra is kiterjesztik, azt mutatja, hogy Nagy Márton miniszter elfelejtette a közgazdaságtant. A hvg.hu-nak adott interjúban részletesen beszámolt erről.

Arra kérdésre, hogy mire gondolt amikor először hallott a légitársaságokra kivetett extraprofit adókról, úgy válaszolt:

"Ez a Nagy Márton egy komplett idióta. Nem tudjuk megérteni azt az érvelését, hogy „extraprofit különadót” kell kivetni a légiiparra, amikor az elmúlt évben rekord veszteségeket szenvedtünk el a Covid és az ukrajnai háború miatt. A Ryanair 355 millió eurós veszteségről számolt be az elmúlt 12 hónapra, a Wizz Air, amelyik a második legnagyobb légitársaság Magyarországon a Ryanair után, majdnem 650 millióról.

Szóval csak ez a két légitársaság összehozott egymilliárd eurós veszteséget az utolsó 12 hónapban, és ez az idióta miniszter azt gondolja, hogy mi vagyunk az az iparág, amelyikre extraprofitadót kell kivetni, hogy megvédje a magyar családokat? Tudom, hogy végzett közgazdász, de mégis azt gondolom, hogy vissza kéne őt küldeni az iskolába, el is küldöm neki a „Közgazdaságtan tökfejeknek” könyvet, mert őt is tökfejnek tartom."

Azt is megjegyezte, hogy várhatóan ritkítani fogják járataikat.