„Támogassa
Reggeli gyors

Orbán Ukrajna-politikája inspirálja a republikánusokat

18/12/2023 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A német vezetés cselekedeteként vonul majd a történelembe, hogy Orbán vétóját sikerült megkerülni az EU-csúcson, Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdése ügyében – dícsérte Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter Olaf Scholz német kancellár kávézós trükkjét. Amerikában az Orbán, Putyin és a republikánus párt közötti kapcsolatrendszert boncolgatják. Hétfőn energiáról, a kereskedelmi kapcsolatok bővítéséről és a török reménybeli EU-tagságról is tárgyal Orbán Erdoğannal. Nemzetközi lapszemle.  

2023. december 18. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2023.12.18.
05:15
00:00

Az Európai Uniónak köszönheti az arcmentést Orbán Viktor az Ukrajna számára történelmi brüsszeli csúcson – így értékelte a fejleményeket Serhiy Rakhmanin, az ukrán parlament védelmi bizottságának a tagja, aki úgy látja, hogy az EU-nak érdekében áll megmenti a magyar kormányfőt bármilyen súlyos összetűzésben is vannak, hisz akárhogy nézzük, fogalmazott, mégiscsak egyik tagállamának a vezetője – írja a Yahoo News a The New Voice of Ukraine-tól átvett beszámolójában. Trükkös megoldást választottak arra, hogy megkezdhessék az uniós tagsági tárgyalásokat az egyhangú szavazás eredményeként. Mivelhogy Orbán kisétált egy kávéra a szavazás közben.

EU-csúcs Brüsszelben
 
 Olaf Scholz német kancellár érkezik az Oroszország elleni szankciók hatodik csomagjáról tartandó kétnapos rendkívüli EU-csúcstalálkozóra Brüsszelben 2022. május 30-án.
 
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq
 
 

A Deutche Welle nemzetközi kiadása is közreadta, hogy Dmitrij Kuleba, ukrán külügyminiszter dicsérte Olaf Scholzot, mert minden akadályt legyőzve meg tudta szavaztatni Ukrajna tagjelölti tárgyalásainak az elindítását. Sikerült kicselezni Orbán Viktort, aki hajthatatlan ebben a kérdésben és ez a német vezetés Európáért tett erőfeszítéseként vonul majd be a történelembe – fogalmazott Kuleba. A DW beszámolt a brit hírszerzés figyelmeztetéséről is: borítékolható, hogy a jövő tavasszal esedékes orosz választások Ukrajna négy, az oroszok által elfoglalt megyéjében se tisztességesek, se szabadak nem lesznek. Erre fel kell készülni.

Az EUObserverből pedig megtudjuk, hogy Bécs és Kijev szombaton elsimították a 12. uniós szankciós csomag miatti konfliktusokat. Ausztria nem akarta megszavazni a csomagot, mivel bankját, a Raiffeisen Bankot az ukrán kormány büntetni akarta, aztán kompromisszum keretében mégiscsak levette a szankciós listáról, pontosabban ideiglenesen felfüggesztette a rá vonatkozó szankciókat annak ellenére, hogy továbbra is milliárdos bevételei vannak Oroszországban. Az írás nem titkolja, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár kevésbé volt ügyes és sikeres, mint Orbán, akinek a listáról az előző fordulóban sikerült levetetnie az OTP-t.

Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója az uniós döntések és Orbán Viktor pénteki, szokásos rádiós kinyilatkoztatása után adott interjút a Tagesschaunak, amelyben egyértelműen és köntörfalazás nélkül kimondta, egyrészt, hogy Ukrajnának ne az uniós költségvetés rovására biztosítson Brüsszel plusz forrásokat, hanem külső forrásokból fedezze az újabb segélyt, másrészt, hogy azért nem szavazta meg Orbán Viktor ezt a bizonyos 50 milliárd eurós segélyt, mert ha Magyarország nem kapja meg az ígért támogatásokat, akkor további tárgyalásokra van szükség a következő uniós csúcsok egyikén a büdzséről, s csak akkor haladhatnak előre az Ukrajnával kapcsolatos ügyek is.

 
 Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök a 2017-es G20-csúcson, Hamburgban
Forrás: kremlin.ru/Wikipédia

A New Yorker magazin legfrissebb podcastjában a magyar-orosz és amerikai konzervatívokat összekötő szálakat fonták meg a kerekasztal résztvevői, Susan B. Glasser, Andrew Marantz, Jane Mayer és Evan Osnos. Nem véletlenül volt hűvös Volodimir Zelenszkij fogadtatása az amerikai kongresszus jobbszárnyában. Vlagyimir Putyin nyomására Orbán nem szavazta meg az Ukrajnának 4 évre szánt 50 milliárd eurós keretet. S miután Donald Trumptól kezdve most már Ron DeSantison át a republikánus párt szélsőjobbjáig mindenki  mintának tekinti Orbánt ahhoz, miként kell a hatalmat bebetonozni, most már a GOP (Grand Old Party vagyis a Republikánus Párt) is követendőnek tartja Orbán Ukrajna-politikáját is.

Trump szombati kampánygyűlésén egy lapon említette Putyint Orbánnal. Utóbbit – mint fogalmazott – nagy tisztelet illeti meg, mert példája lehet annak, hogyan menthető meg a nyugati világ. Ez persze csak akkor érthető, ha hozzátesszük, hogy Putyinról mit mondott. Trump Putyint idézte, aki szerint a volt amerikai elnök ellen indított eljárások az Egyesült Államok belső romlottságát és erkölcstelenségét bizonyítják, mert az ügyészek politikailag motiváltak, és ez a romlott politikai rendszer nem papolhat ezentúl a világnak arról, mi a demokrácia – számol be a Washington Post, amely jelzi, mi történik, ha összekacsintanak az autokraták.

Energia- és gázszállítási kapcsolatrendszer, a kereskedelmi volumen megduplázása, Törökország uniós tagságának elősegítése és természetesen a svédek NATO-tagságának a közös ratifikálása is napirenden lesz a török elnök hétfőn kezdődő budapesti tárgyalásain – adott rövid előzetest a várható Orbán-Erdoğan találkozóról a török közszolgálati tv, a TRT. A kommentek között nem egy helyen olvasni: két diktátor találkozik.

A lapszemle a december 18-i Reggeli gyorsban hangzott el, a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Donald Trump akkori amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélést folytat a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd