„Klubrádió
A lényeg

Ideiglenesen lekerült az OTP a háborút támogató cégek ukrajnai listájáról

30/09/2023 08:51

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán korrupciómegelőzési ügynökség ideiglenesen felfüggesztette az OTP Bank státuszát a háború nemzetközi támogatóinak listáján, írja a Portfolio.

Erről a kijevi Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) döntött pénteken, viszont hozzátették: ahhoz, hogy az OTP végleg lekerüljön a listáról, további lépéseket várnak.

A NAZK emellett öt görög hajózási vállalat státuszát is felfüggesztette a listán. Mint írják, a döntés „az ügynökség és az említett országok vállalatainak és kormányainak képviselői között” folytatott tárgyalások eredményeként született.

Az ügynökség reméli, ez a döntés azt eredményezi, hogy Magyarország feloldja az ukránok számára létfontosságú 500 millió eurós uniós katonai segély zárolását, valamint kizárja annak lehetőségét, hogy Görögország blokkolja az EU jövőbeni szankciócsomagját, amelynek célja, hogy csökkentse Oroszország képességét a háború folytatására – olvasható a cikkben.

Kérdéses persze, hogyan reagál erre az Orbán-kormány – hiszen ha feloldanák, azzal implicit módon a fegyverszállításokat és a háború folytatását támogatnák, jegyzi meg a Telex.

Az OTP Bank Group még májusban került a kijevi korrupcióellenes ügynökség listájára, szerintük ugyanis a pénzintézet együttműködik Oroszországgal. Szijjártó Péter külügyminiszter akkor egyebek mellett azt közölte: addig még csak megvitatni sem hajlandóak az ukrajnai fegyverszállítások további európai uniós finanszírozásának ügyét, amíg Kijev nem távolítja el az OTP-t a háború nemzetközi szponzorainak listájáról.