„Támogassa
A lényeg

EU-csúcs: Orbán kávézott és a mosdóba is elment

17/12/2023 11:28

| Szerző: Klubrádió

Orbán a kávé mellett még a mosdóba is beugrott, amikor az uniós csúcson elhagyta a termet a szavazás előtt.

Újabb részletek derültek ki arról, hogy mi történt pontosan, amikor Orbán Viktor a csütörtök esti uniós csúcson kiment a teremből, miközben a vezetők egyhangúlag elfogadták, hogy az Európai Unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával – írja a Telex, hozzátéve, hogy Olaf Scholz német kancellár azt javasolta a magyar miniszterelnöknek, menjen ki kávézni a vétózás helyett.

Ukrajna európai és euroatlanti integrációjáért felelős miniszterelnök-helyettese, Olha Sztefanisina azt mondta, az uniós tagállamok azt fontolgatták, hogy ha Magyarország megakadályozta volna a tárgyalások megkezdését Ukrajnával, akkor megfosztották volna vétójogától.

A portál idézte a Guardiant, a lap diplomáciai forrásokra hivatkozva arról ír, hogy mindenki nevetett, amikor Orbán visszatért a terembe a szavazás után. Miután valaki megkérdezte tőle, hogy milyen volt a kávé, a magyar kormányfő állítólag nem volt túl boldog, és azt válaszolta: „kihasználtam az alkalmat, hogy elmenjek vécére”.

Az esetre reagált Gyurcsány Ferenc is: "Biztos vagyok benne, hogy akit emberi, politikusi méltóságában ennyire megaláznak, aki nemzetének sorskérdésében ilyen drámai vereséget szenved, az gyorsan lemond és eltűnik a nyilvánosság elől. Mert ég az arca az elviselhetetlen szégyentől".