„Támogassa
A lényeg

Orbán: Rossz döntés a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával

14/12/2023 19:42

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor rossz döntésnek tartja az ukrán EU-csatlakozások megkezdését, de úgy fogalmazott, 26 másik ország ragaszkodott hozzá. A Momentum úgy reagált, ezzel Orbán totál hülyét csinált a "135 bátor emberből".

Megindulnak a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával – jelentette be az Európai Tanács elnöke. Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábbi ígéretével ellentétben végül nem vétózta meg az uniós közös döntést, nem vett részt a döntésen. Korábban egyedüli tagállami vezetőként Orbán Viktor azt ígérte, hogy megvétózza a csatlakozási tárgyalások elindítását, de végül elállt ettől úgy, hogy nem vett részt a szavazáson. Még a csúcstalálkozóra megérkezve, a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy mivel a hét feltételből négyet nem teljesített még Ukrajna, nem látja úgy, hogy megindíthatók lennének a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával.

Orbán Viktor azt közölte, rossz döntésnek tartja, de 26 másik ország ragaszkodott hozzá, ezért ha 26-an így döntenek, akkor menjenek a maguk útján – jelentette ki a miniszterelnök. „Magyarország ebben a rossz döntésben nem kíván osztozni, ezért Magyarország a döntéstől a mai napon távol maradt” – fogalmazott.

Így technikailag Magyarország nem vett részt a szavazáson, amikor a jog szerint átadja egy másik országnak a szavazatát. Papíron annak a magyar álláspont szerint kell szavaznia, így még nem világos, hogy végül a helyettes ország felhatalmazást kapott-e, hogy egyetértő szavazatot adjon. A Guardian több diplomáciai forrásra hivatkozva arról ír, hogy Orbán Viktor a döntésnél elhagyta az üléstermet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is reagált. Megköszönte mindenkinek, aki azon dolgozott, hogy ez megvalósuljon, és gratulált minden ukránnak is. „Ez győzelem Ukrajnának, győzelem egész Európának. Olyan győzelem, amely motivál, inspirál, megerősít”.

Tompos Márton, a Momentum frakcióvezető-helyettese reagált arra, hogy Orbán Viktor nem vétózott az EU-csúcson az ukrán csatlakozás kérdésében, annak ellenére, hogy hónapok óta ellenzi azt. Azt írja, idézem, ezzel totál hülyét csinált a "135 bátor emberből" , hozzáteszi, hogy a héten még a teljes kormánypárt hazaárulózta a Parlamentben azt, aki az ukrán csatlakozási folyamatok megkezdése mellett szólalt fel.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)