„Támogassa
Esti gyors

"Orbán külföldön kampányol a barátainak, idehaza meg rikoltozik, hogy beavatkoznak a választásba, ha valaki bírálja"

16/11/2023 22:09

| Szerző: Klubrádió

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, a DK külpolitikai szakértője úgy látja: a kormány szuverenitásvédelminek nevezett törvényjavaslata az ellenzék helyzetének további nehezítéséről szól. Hozzátette, szerinte Orbán Viktor miniszterelnök mindent megtesz, hogy szövetségeseit sikerhez segítse külföldön, miközben idehaza "rikoltozik", ha valaki bírálja a politikáját, és azt mondja, hogy beleavatkoznak a választásba.

2023. november 16. Esti gyors / részlet, Eörsi Mátyás (23.11.16.)
09:20
00:00

Az Átlátszó arról számolt be, hogy százmilliókat költ a magyar kormány amerikai lobbistákra; emlékezetesek voltak például Tucker Carlson magyarországi szereplései. Arról is lehetett olvasni, hogy a magyar kormány tanácsadói segítették a győztes, de koalíciót alkotni képtelen Jog és Igazságosság pártját. Boszniában pedig az országot bomlasztó erőket támogatja az Orbán-kormány. Mindez amellett történik, hogy most a szuverenitás védelmére készül törvényt alkotni a kabinet.

Eörsi Mátyás volt külügyi államtitkár, a DK külpolitikai szakértője azzal kezdte, hogy bár a kormány részleteiben még nem ismert törvényjavaslatát szuverenitásvédelminek nevezi, ez nem más, mint propaganda. Úgy gondolják Orbánék, hogy a szuverenitás védelme jól hangzik majd a választók fülének, de itt nem erről van szó. Hanem az ellenzékre kötött gúzs további szorításáról, arról, hogy még kevesebb lehetőség legyen kampányolni a hatalommal szemben.

A fentieket kiegészítette azzal, amikor külföldi titkosszolgálatok közreműködésével készültek lejárató anyagok civil szervezetek ellen; valamint azzal, hogy Orbán Viktor miniszterelnök többször Janez Jansát támogatta Szlovéniában, 2013-ban Grúziában Miheil Szaakasvili elnök mellett kampányolt, nem olyan régen Amerikában pedig Donald Trumpot dicsérte. Vagyis a magyar kormányfő mindent megtesz, hogy szövetségeseit sikerhez segítse külföldön, miközben idehaza rikoltozik, ha valaki bírálja a politikáját, és azt mondja, hogy beleavatkoznak a választásba. Ha lehet valamit kettős mércének hívni, akkor ezt biztosan – jelentette ki a szakértő.

Szerinte Orbánnak a „szuverenitásvédelmi” elve alapján el kellene utasítania az összes európai uniós támogatást, mert azoknak a felhasználását is feltételekhez kötik. Úgy fogalmazott: a miniszterelnöknek minden megnyilvánulása két dologról szól; az egyik, hogy minél több pénz jusson neki és az oligarcháinak (amilyen források nem hozzájuk folynak be, azokról készséggel lemond), a másik, hogy fenntartsa a hatalmát, és ehhez semmilyen eszköz nem drága neki. Állami pénz már nem jut a civil szervezeteknek, az ellenzéki pártoknak még valamennyi támogatás igen, de ezt szorítja vissza a kormány – tette hozzá.

Még senki nem esett ki magas házak felső emeletéről, de rengeteg a hasonlóság az itthoni helyzet, illetve a putyini Oroszország és Kína között, ami a civil társadalom kezelését illeti – vélekedett Eörsi Mátyás. Talán nem is véletlen ez az egyre nagyobb barátság Orbán, Putyin és a kínai kommunista vezetés között – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: minden pénz, amihez az ország Moszkvától, Pekingtől vagy akár Azerbajdzsántól jut hozzá, sokkal drágább hitel, magasabb kamatokkal érkezik, mint bármilyen EU-s vagy IMF-hitel. A kínaiaknak pedig mindegy, hogy költik el ezt a hitelt adott esetben Mészáros Lőrincék cégei a Budapest-Belgrád vasútnál, de ragaszkodnak a visszafizetéshez, és ha ez egy országot a fizetésképtelenség szélére sodor, ráteszik a kezüket az érintett vagyonelemekre. Így van kínai kézben Görögországban a pireuszi kikötő vagy Montenegró infrastruktúrájának jelentős része - mondta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Esti gyors
2023. november 16., csütörtök 18:35
Műsorvezető: Rózsa Péter