„Klubrádió
Reggeli gyors

Orbán csak köszönetet mondhat Merkelnek

29/10/2019 07:25

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Handó Tündét az alkotmánybírák közé rejtik, mert tarthatatlan volt a helyzete az Országos Bírói Hivatal élén. Amerikai amatőr diplomatákról született könyv. Nemzetközi lapszemle.

2019. október 29. Reggeli gyors - részlet 19.10.29. Lapszemle/Kárpáti János
05:35
00:00

Orbán a lágyabb arcát mutatja, amikor eltávolítja a vitatott bírósági vezetőt – így értelmezi a Bloomberg, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetség Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét jelölte alkotmánybírónak, Stumpf István helyére. Az amerikai hírügynökség emlékeztet arra, hogy a magyar kormányfőnek az Európai Unióban jogállamisági vizsgálattal kell szembenéznie, miközben pártját, amelynek a tagsági jogait felfüggesztették az Európai Néppártban, megpróbálja a pártcsalád sorain belül tartani. A jelölésben tehát a Bloomberg nem arra helyezi a hangsúlyt, hogy hová kerülhet Handó Tünde, hanem azt, hogy honnan távolítják el: a magyar igazságszolgáltatási szervezetrendszer éléről, ahol széles jogkörrel rendelkezik, éspedig azért, hogy csillapítsák az unión belüli aggályokat a magyar jogállamiság állapotát illetően. A hírügynökség kitér arra, hogy Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő feleségét kritizálták bírói kinevezések miatt, és a tevékenysége fölött felügyeletet gyakorló testület korábban azt is javasolta, hogy távolítsák el hivatalából.

Kitüntetik a CSU volt vezetőjét

A hamburgi Die Welt, részben a dpa német hírügynökség beszámolója alapján azt írja, hogy Edmund Stoiber, a bajor jobbközép uniópárt, a CSU volt vezetője személyesen vesz át november 8-ikán Orbán Viktortól magas kitüntetést, annak ellenére, hogy pártja és a magyar vezető között az utóbbi időben nézeteltérések keletkeztek. A díjat a bajor-magyar kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett tevékenységéért kapja. A cikk emlékeztet arra, hogy az uniós tisztújítás során Manfred Weber, a CSU politikusa olyan kijelentést tett, hogy a Fidesz szavazatainak a segítségével nem akar európai bizottsági elnök lenni. Nem is lett egyébként, és ez nem kis részben Orbánnak és Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek tudható be – derül ki a Die Welt által közölt írásból.

Juncker távozóban is bírálta Orbánt

A Frankfurter Rundschau interjút közöl Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság távozó elnökével. Ebben Juncker védelmébe veszi azt, ahogyan Angela Merkel német kancellár 2015-ben a menekültválságot kezelte. „Nem igaz, hogy megnyitotta a határokat. Éppen ellenkezőleg: nem zárta le azokat. Ha lezárta volna, akkor Ausztriában és Magyarországon lehetetlen helyzet állt volna elő. Orbán úrnak tehát Merkel asszony kritizálása helyett köszönetet kellene mondania” - jelentette ki Jean-Claude Juncker.

Hálából lett nagykövetek - olyanok is

Nem bízhatjuk a külpolitikát amatőrökre – írja a Washington Postban egy Paul Richter nevű újságíró, akinek hamarosan könyve jelenik meg, „A nagykövetek: Amerika diplomatái a frontvonalban” címmel. A szerző utal arra, hogy az Egyesült Államok történetének első másfél évszázada alatt a nagyköveti posztokat csaknem kizárólag a gazdag és jó kapcsolatokkal rendelkező emberek körében osztogatták. Az első világháború végére azonban a közvélemény megelégelte, hogy alkalmatlan személyek lássanak el fontos közfeladatokat. A kongresszus által 1924-ben végrehajtott reformok nyomán a legtöbb nagyköveti posztot az újonnan létrehozott diplomáciai kar hivatásosai kapták meg. Az utóbbi évtizedekben azonban folyamatosan csökkent a karrierdiplomaták kinevezési aránya, és egyre gyakrabban neveznek ki nagykövetnek olyanokat, akiket a megválasztott elnök kampányához történt nagyvonalú hozzájárulásért jutalmaznak ily módon. Korábban mintegy 30 százalék körül volt az ilyen, nem szakmai alapon kinevezettek aránya, a Trump-kormányzat alatt azonban ez az arány eléri a 40 százalékot is – írja Paul Richter. Szerinte ezt 10 százalékra kellene leszorítani. Elrettentő példaként kiemeli az Európai Unióhoz akkreditált amerikai képviseletvezető, Gordon Sondland nagykövet esetét. Ez az oregoni szállodatulajdonos egymillió dollárt adományozott a Donald Trump elnöki beiktatását szervező bizottságnak. A diplomácia legelemibb követelményeinek sem tesz eleget. Megkerülve a külügyminisztériumi hierarchiát, közvetlenül Trumppal egyeztetve dolgozott azon, hogy amerikai részről rávegyék Ukrajnát, indítson vizsgálatot a republikánus elnök esetleges demokrata párti elnökjelölt-riválisa ellen. Ahogy a washingtoni képviselőházban az ezzel kapcsolatban indított vizsgálat előrehaladt, Sondland azt kezdte bizonygatni, hogy ő valójában nem is értette, mit akar az ukránoktól Rudy Giuliani, Trump személyes jogi tanácsadója.

De szintén akadnak más kirívó esetek. Kelly Knight Craft, egy Kentucky állambeli szénbánya-tulajdonos felesége, a republikánusok régi adományozója, az Egyesült Államok kanadai nagyköveteként hivatali idejének a felét nem is töltötte Kanadában. Ennek ellenére most júliusban megerősítették ENSZ-nagyköveti pozíciójában. Van azért olyan is, amikor a jelölt fejre áll, így például Doug Manchester San Diego-i építési vállalkozó azt találta mondani szenátusi meghallgatásán, hogy a Bahamák, ahová nagykövetként ment volna, amerikai protektorátus, holott sohasem volt az. De korábbi elnökök jelöltjeivel is előfordult ilyesmi. George Tsunis  Long Island-i szállodás például csak addig volt Barack Obama oslói nagykövetjelöltje, amíg nem vélelmezte azt, hogy ő majd Norvégia köztársasági elnökének fogja átadni a megbízólevelét.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda, Burger Barna.

Reggeli gyors
2019.10.29. 06:00 
Szerző: Kárpáti János