„Köszönjük,
Esti gyors

Orbán az egyetlen, aki sajátjai ellen kampányol

3/05/2019 11:26

| Szerző: Klubrádió

Egyedi helyzet, csak a Fideszre mondható el, hogy Orbán Viktor olyan néppárti tagszervezet vezetője, amely az Európai Néppárt és annak vezetői ellen kampányol – hívta fel a figyelmet Krekó Péter politológus.

2019. május 02. Esti gyors (részlet) - interjú Krekó Péterrel (05.02.)
06:12
00:00
Szerinte a magyar miniszterelnök továbbra is a Néppártban politizál majd, Matteo Salvini olasz belügyminiszter pedig folytatja a külön blokk építését. Úgy beszéltek tehát egymás támogatásáról, hogy várhatóan külön folytatják.

Orbán Viktor nagyon erősen feszegeti a határokat a Néppárton belül, de küld arról is jelzéseket, hogy a szervezet tagja akar maradni – mondta a Political Capital ügyvezető igazgatója az Esti gyorsban. Hozzátette: a miniszterelnök ezért is hangsúlyozta barátságát Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel, akinek pártja, a Forza Italia a Néppárt tagja.

Krekó Péter szerint Orbán nagyon örülne, ha a Néppárt a tőle jobbra álló szervezetekkel lépne koalícióra az európai parlamenti választás után, de ennek az esélye elég csekély. Ha lenne is együttműködési szándék – jelenleg ennek nincs jele, csak egy-két tagpárt szintjén –, akkor se lenne többségük, körülbelül 240 mandátumot szerezhetne a két csoport, de 351 kell a többséghez.

Jelezte: azt se lehet tudni, hogy Salvini kit tud megnyerni a saját csoportjának, hiszen az euroszkeptikusok sem egységesek.

Az interjút a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors
2019. május 2., 18.45
Műsorvezető: Gergely Zsófia