„Klubrádió
Reggeli gyors

Juncker üzent

23/04/2019 10:10

| Szerző: Klubrádió

Az üzenet Orbán Viktornak is szól. Igaz, hogy az Európai Bizottság elnökének megbízatása hamarosan megszűnik, de szavainak súlya van, hisz a néppárt vezető politikusa.

Harcot hirdetett az álhírek, a dezinformáció ellen az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker. Az EP-választások kampányában ő maga is részt vesz, ezt erősítette meg minapi nyilatkozatában. Elsősorban az orosz propaganda ellen kell védekezni, mondta el a Reggeli gyorsban Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke, de az uniós tagállamok némelyike, köztük Magyarország, konkrétan Orbán Viktor kommunikációja is veszélyes. Erre utalnak Juncker szavai.

"Reagálnunk kell, ha kormányok olyan állításokat tesznek az EU-ról vagy a bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak" - vélekedett Jean-Claude Juncker. Hozzátette, hogy ebben a tevékenységben személyesen is részt vesz a következő hetekben. 

A magyar kormány azt sugallja, hogy az elnök a felelős a britek kilépéséért, a migrációért, a menekültek „tombolásáért”, ezt Szijjártó Péter sem felejti el hangsúlyozni. Úgy tűnik, az a cél, hogy az emberek ne igazodjanak el a hírek között, ne tudják eldönteni, hogy mi igaz és mi nem.

Az Európai Bizottság tehát egyrészt védekezik, másrészt visszatámad, hogy a populista vezetők ne tudják aláásni a közösség egységét. Juncker ugyan leköszön tisztségéről, de az Európai Néppárt egyik vezető politikusa, mostani nyilatkozata tehát semmi jót nem jelez a pártcsalád és a Fidesz jövőbeli viszonyát illetően.

Jean-Claude Juncker az első hírek szerint azt is mondta: "húsvét után, szerdától visszalövünk". (Ezt az információt mi is közöltük.)

A "visszalövünk" kifejezés hétfő óta nagy port kavart a sajtóban. Megjelent ismét az idézet a Berliner Morgenpost oldalán, de kicsit másként.
"Az unión belül is vannak olyan államok, amelyek álhírekkel próbálják meg a választókat egy bizonyos irányba terelni. A Bizottság felkészült arra, hogy ezeket a törekvéseket elhárítsa. Ha a kormányok olyan kijelentéseket tesznek az EU-ról vagy a Bizottságról, amelyek nem felelnek meg a valóságnak, azokra azonnal reagálni fogunk. Én magam is határozottan ezt fogom tenni az elkövetkező hetekben a választások előtt".
Az Index kiderítette, hogy a Wayback Machine webarchívum megőrizte a cikk két eredeti, hétfői verzióját is, azokban a fenti idézet lezárásaként még szerepelt a visszalövésre vonatkozó kijelentés, ami azóta eltűnt belőle. Két dolog történhetett: vagy mondott ilyet Juncker, de a kérésére végül kikerült a végleges szövegből, ám a BMP előzetesében benne maradt, vagy a berlini lap egyik munkatársa érezte úgy, hogy jobban tudja, mit akart Juncker mondani.
Az ügyben az index megkérdezte az Európai Bizottság sajtóosztályát, Mina Andreeva, a bizottság szóvivője azt mondta, hogy "Juncker nem mondott ilyet, a sajtóban rosszul jelent meg".