„Klubrádió
Reggeli gyors

Már fojtogató az Orbán-probléma

22/02/2019 07:34

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Nem kellett volna nekimenni Junckernek. Orbán értetlenséget és haragot vált ki Európában. Már túltolták a kampányt. Témák a külföldi sajtóból.

2019. február 22. Reggeli gyors - részlet 19.02.22. Lapszemle
05:22
00:00

Orbán pártján belül is kételyeket ébreszt a Jean-Claude Juncker elleni plakát – írja a bécsi Der Standard. A liberális lap leírása szerint a fotómontázson az Európai Bizottság elnöke meglehetősen együgyűnek, a mögötte látható Soros György holokauszt-túlélő pedig démoninak látszik. A korábbi Soros elleni, kódolt antiszemitizmust is tartalmazó, valamint a menekültek elleni kampányok után az EU-politikával szembeni hadjárat eme legújabb megnyilvánulása a jobboldali populista magyar kormány részéről, a Juncker személye elleni frontális támadás brüsszeli és berlini konzervatív köröket is megbotránkoztatott a Der Standard szerint. A lap emlékeztet arra, hogy a Fidesz ugyanúgy az Európai Néppárthoz tartozik, mint Juncker, aki kijelentette, hogy a magyar kormányzó erőnek nincs helye a pártcsaládban.

Az Orbán-probléma

Angela Merkel német kancellár tegnap teljes szolidaritásáról biztosította Junckert – írja az osztrák lap, és megállapítja, hogy Orbán ezzel a legújabb kampányelemmel túllőtt a célon. Hivatkozik a Népszava által név nélkül idézett egyik magyar néppárti európai parlamenti képviselő véleményére, miszerint ezzel a plakáttal valószínűleg „túltolták” a kampányt. Az, hogy a májusi európai parlamenti választásokhoz időzített propaganda-hadjáratot cinikus módon tájékoztató kampánynak minősítik, azt is jelenti, hogy a számlát nem a Fidesz, hanem az adófizető polgár állja – teszi hozzá a Der Standard. A lap szerint az Európai Néppártot évek óta fojtogatja az Orbán-probléma - az, hogy a magyar miniszterelnök számlájára írják a demokrácia és a jogállamiság módszeres lebontását, illetve azt, hogy fütyül a kereszténydemokrata értékekre. Néhány budapesti megfigyelő úgy véli, hogy Orbán ki akarja provokálni az Európai Néppártból való kitaszítását, hogy aztán olyan jobboldali populistákkal közösködjön, mint például az olasz Matteo Salvini – írja a Der Standard. Idézi Pulai Andrást, a Publicus közvélemény-kutató intézet igazgatóját, aki azt mondta az ATV-nek nyilatkozva, hogy bizonytalan a Fidesz Néppárton belüli jövője.

Nem Kövesi lesz a befutó?

Egy percre még az osztrák sajtónál maradva, a szintén bécsi, de konzervatív Die Presse megírja, hogy az eddig keringő hírekhez képest meglepetést hozott az EU-tagországok uniós nagyköveteinek az állásfoglalása a létrehozandó Európai Ügyészség leendő vezetőjének a kiválasztása tekintetében. Eddig úgy hírlett, hogy a poszt első számú várományosa Laura Kövesi, a román Korrupcióellenes Ügyészség fél évvel ezelőtt leváltott vezetője, aki korábban román politikusok egész sorát juttatta rács mögé. A nagykövetek szavazásán azonban nem ő, hanem a francia Jean-Francois Bohnert, a reimsi főügyész kapta a legmagasabb pontszámot. Az Európai Ügyészség fő feladata az lesz, hogy az uniós forrásokkal kapcsolatos csalások ellen küzdjön.

Fidesz? Kizárva...

Visszatérve a Soros-Juncker plakáttémához, a Fidesz európai néppárti helyzetének a megrendüléséről szóló vélekedéseket erősíti a német Die Zeit beszámolója arról, hogy Frank Engel, a pártcsalád luxemburgi tagpártjának az elnöke, az Európai Parlament tagja a Fidesz azonnali kizárását javasolja. Ő az első a tagpárti vezetők közül, aki nyilvánosan így foglal állást. Engel szerint nem várható el az Európai Néppárttól, hogy olyan tehertétellel folytassa választási kampányát, hogy soraiban ott van a Fidesz. Mint a luxemburgi keresztényszociális politikus fogalmazott, a magyar kormányzópárt „Európa-ellenes párt lett, amelynek az elnöke Soros Györggyel kapcsolatos megszállottságában gyűlöletpolitikát folytat”.

 
Forrás: Flickr.com
 

Értetlenség, harag

A Die Zeit idézi Manfred Webert, az Európai Néppárt bajor jelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére, aki a müncheni Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva azt mondta: Orbán évértékelő beszédének egyes részeit, valamint a Juncker elleni kampányt „nagy fokú értetlenséggel és haraggal” fogadták az Európai Néppártban. Ő maga is elfogadhatatlannak tartja Orbán néhány megfogalmazását – tette hozzá Weber, és figyelmeztette a magyar kormányfőt, ismerje fel, hogy egyre inkább eltávolodik az Európai Néppárttól.

A Die Zeit idéz abból az interjúból is, amelyet Markus Söder, az Orbánnal eddig tüntetően jó viszonyt ápoló bajor tagpárt, a CSU vezetője adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Söder szintén azt mondja, hogy Orbán Viktor legutóbbi kijelentései elfogadhatatlanok, és hogy a magyar miniszterelnöknek színt kell vallania, akar-e még az Európai Néppárthoz tartozni. Végül pedig, hogy a kör – mondhatni Merkeltől Merkelig - bezáruljon, Annegret Kramp-Karrenbauer, aki Angela Merkel kancellár utódja a német Kereszténydemokrata Unió, a CDU elnöki posztján, a Der Spiegelnek adott interjújában kilátásba helyezte, hogy pártja megszakíthatja a rendszeres párbeszédet a Fidesszel. Ha a dialógus során már nem mutatkozik egyetértés az Európai Néppárt céljait illetően, akkor ennek a kapcsolattartási formának nincs többé értelme, következésképpen véget kell annak vetni – fejtette ki álláspontját a CDU, vagyis az Európai Néppárt legnagyobb tagpártjának a vezetője.