„Klubrádió
Reggeli gyors

Juncker, Orbán, barát, diktátor. Hogy van ez?

29/04/2019 07:39

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Az Európai Bizottság leköszönő elnöke "csodálja" Orbán Viktort, közben jelzi, hogy megvédi a kelet-európai országokkal szemben az uniós értékeket. Diktátor visszavonva? Nemzetközi lapszemle.

2019. április 29. Reggeli gyors 19.04.29. Lapszemle
04:38
00:00

Orbán Viktor mindig is egy hős volt – nyilatkozta Jean-Claude Juncker a lengyel Reczpospolita újságnak vasárnap adott interjúban, ami ma jelenik meg a nyomtatott kiadásban, de amit a Politico már előre szemlézett, így mi is. Az Európai Bizottság leköszönő elnöke azt is hozzátette, mindig is nagyra tartotta, baráti viszonyban voltak, és ezért is hívta őt nem egyszer diktátornak. Ismeretségük még a 90-es évekre nyúlik vissza, amikor először lett miniszterelnök. Iránta való csodálata még arra az időkre nyúlik vissza, amikor felszólította a szovjeteket csapataik kivonására, noha még Magyarországon állomásoztak. Ez bátor tett volt a részéről. Ugyanakkor elmondta azt is Juncker, hogy megvédi a kelet-európai országokkal szemben az uniós értékeket, különösen a jogállam tiszteletére vonatkozót. S ezért is tartja továbbra is indokoltnak a Magyarország és Lengyelország ellen indított kötelezettségszegési eljárást. „A jogállam az EU sarokköve” – idézem Junckert, aki szerint egyes országok megengedik maguknak, hogy rá fittyet hányjanak, de ez mindig attól függ, hogy ki van éppen hatalmon és kormányzásának melyik ciklusában van erre szüksége. De biztos vagyok abban, hogy pár év múlva, nem lesznek ilyen problémáink. Sőt azt is hangsúlyozta, nincs kétsége afelől, hogy a súlyos árat fognak fizetni azok, akik ezt az őrült nacionalizmust hirdetik most. Ahogy ő is tette, reméli utódja is visszautasítja az euroszkeptikus biztos-jelöltek részvételét a bizottsági munkában.

A CSU elnöke, Markus Söder, aki egyben a bajor miniszterelnök is, a hét második felében körbeutazza a régiónkat, és találkozik az osztrák kancellárral, a bolgár és a horvát elnökökkel, kormányfővel. Azonban egy feltűnő van ebben a mostani, Magyarország körüli országokat érintő körútjában – írja az Ausburger Allgemeine. Méghozzá az, hogy épp Magyarországot hagyja ki ebből a körútból és nem találkozik egyáltalán Orbán Viktorral. Miközben elődje, Horst Seehoffer látványos jóbaráti viszonyt ápolt a magyar kormányfővel.

 

Orbán Viktor találkozója a kínai kormányfővel napok elteltével is hír a nemzetközi sajtóban. Most éppen a központi kínai hírügynökség, a Xinhua közleményét olvashattuk a nemzetközi blogportálon, a BrinkWire-ön. A kínai kormányfő nem köntörfalazott, Magyarországgal azért akar jó kapcsolatot kiépíteni az Egy övezet, Egy Út kezdeményezés keretein belül, hogy így szélesítse kapcsolatait Közép-Kelet Európával és végeredményben az Európai Unióval. Orbán Viktortól pedig azt idézték, hogy köszönetet mondott Kínának a Magyarország modernizálásában betöltött szerepéért, és a jövőben is tárt karokkal várja a kínai befektetőket az országba.

A brit Telegraph szerint a Salvini-vezette populisták igencsak küszködnek azért, hogy egész Európára kiterjedő hálózatot építsenek ki, hogy az Európai Uniót belülről megfúrva változtassák meg. Az egész ott kezdődött, hogy versengés indult be Salvini és Marine Le-Pen között az európai populisták vezetői posztjáért, de miután Salvini nemegyszer lekezelően nyilatkozott a francia populisták vezetőjéről, Le Pen nem mutatott hajlandóságot a szoros együttműködésre. Ráadásul itt van még Orbán Viktor is, mint lehetséges vetélytárs, ha már populizmusról van szó, de ő egyelőre ezt nem nyilvánította ki, mert formálisan nem akar szakítania az Európai Néppárttal, noha az felfüggesztette a Fidesz tagságát. S ne feledkezzünk el az amerikai Steve Bannonról sem, Trump elnök lapátra tett tanácsadójáról, akinek sehogy sem megy a fejébe, hogy bármennyire igyekszik az euroszkeptikusok egységét megteremteni, az európai populisták sehogy sem látják meg benne megmentőjüket és szellemi atyjukat. Jelenleg 30%-on állnak a populisták a májusi választások prognózisa szerint, s a spanyoloknál évtizedek után most ismét bekerül parlamentbe a szélsőjobb.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszás gombra kattintva hallgathatja meg. Címlapkép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna.