„Klubrádió
Reggeli gyors

Olyat látott Orbán Magyarországán, amilyet máshol még nem

4/12/2019 09:39

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Magyarország helyzete nem kap annyi figyelmet, amennyit megérdemelne – véli a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatóhelyettese, aki a tényfeltáró úton járt Budapesten. Varga Judit igazságügyi miniszter közben több tiszteletet vár az EU-tól. Egy brit történész pedig az érelmeszesedésben szenvedő NATO nyugdíjérettségéről beszél. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2019. december 04. Reggeli gyors-részlet/Külföldi lapszemle/Kárpáti János (19.12.04.)
05:04
00:00

Hat nemzetközi médiaintézmény közös megállapítása szerint Magyarország az Európai Unión belül példátlan módon elfojtja a független médiát, és ellenőrzés alá helyezi az újságírókat.

A minap a hat szervezet – köztük a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI), az Újságírókat Védelmező Bizottság (CPJ), illetve a Riporterek Határok Nélkül – közös tényfeltáró küldöttséget menesztett Magyarországra. Az út során szerzett tapasztalatokat összegző jelentésről a londoni székhelyű Reuters hírügynökség számol be, és azt ismerteti többek közt a New York Times.

Pellengérre állítás. De azon túl?

A dokumentum cselekvésre szólítja fel az EU-t – nem pusztán általánosságban, hanem konkrétan arra tekintettel, hogy a jövő héten az uniós országok kormányainak az EU-ügyekben illetékes tárcavezetői – az úgynevezett Általános Ügyek Tanácsa – év végi megbeszélést tart Brüsszelben, és azon a leköszönő finn rotációs elnökség kezdeményezésére – megvitatják a Magyarország ellen az Európai Parlament által megindított eljárást.

Az uniós alapszerződés sokat emlegetett hetedik cikke az európai alapértékek súlyos, módszeres megsértése, illetve veszélyeztetése esetén teszi lehetővé a fellépést valamely tagállam ellen – bár a teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy a pellengérre állításon túl, érdemi büntetés csak akkor lehetséges, ha abban az össze többi tagállam egyetért – márpedig ugyanilyen eljárás indult Brüsszelben Lengyelország ellen is, amiből következően Varsó és Budapest kölcsönösen megvétózhatja a másik elmarasztalását.

Példa nélkül álló egy EU-tagállamban

Mindenesetre most december tizedikén legalább napirenden lesz az európai értékek, a jogállamiság magyarországi helyzete. A hat médiaintézmény közös jelentése megállapítja: „A magyar kormány módszeresen lebontja a média függetlenségét, szabadságát és pluralizmusát. Eltorzítja a médiapiacot, és megosztja az ország újságíró közösségét. Olyan mértékű médiaellenőrzést valósít meg, ami példa nélkül álló egy EU-tagállamban”.

A Reuters tudósítása kitér arra, hogy Kovács Zoltán, a kormány kommunikációs illetékese Twitter-bejegyzésben utasította vissza a bírálatot. Azzal támasztotta alá a vádak tagadását, hogy a legnagyobb nézettségű tévécsatorna, a legolvasottabb hírportál és a legnagyobb hetilap egyaránt „világosan ellenzékpárti”.

Magyarország helyzete nem kap annyi figyelmet, amennyit megérdemelne – nyilatkozott a Reutersnek Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtóintézet igazgatóhelyettese, aki a tényfeltáró küldöttséget vezette.

A jelentés szerint maradt ugyan Magyarországon néhány prominens független kiadvány, illetve csatorna, de piaci súlyuk eltörpül a kormánypártiakkal összevetve. A dokumentum összeállítói úgy ítélik meg, a stratégia egyértelműen arra irányul, hogy elhallgattassák a kritikus hangvételű sajtót, és kiterjedt propagandagépezetként működtessék a kormánypárti médiát.

Tiszteletet vár Varga Judit

A hamburgi Die Welt interjút közöl Varga Judit igazságügyi miniszterrel, akinek a tárcája a feladatkörök kormányon belüli jelenlegi leosztása szerint az EU-politikáért is felel. Varga Judit szerint az unión belül most jobb a helyzet, mint korábban, mert nem az a kiindulópont, hogy jó és rossz államokra osztják Európát.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke sok bizalmat lerombolt, és most ezt a bizalmat az Ursula von der Leyen által vezetett, új összetételű uniós végrehajtó testületnek újra fel kell építenie, mégpedig a tisztelet alapján – mondta a magyar miniszter.

A riporter erre fölvetette: a bizalomhoz a tagállamok közötti szolidaritásra is szükség van. Vállal-e Magyarország elég felelősséget például a migrációs válság vonatkozásában? Válaszában Varga Judit azt állította, hogy ha a brüsszeli Európai Bizottság kvótaszabályozást szorgalmaz a menekültek átvételére, akkor az nem jó, mert csak rövid távú megoldást jelenthet, márpedig a migrációval az elkövetkező évtizedekben foglalkozni kell. „A kvóta meghívó az emberkereskedőknek” – fogalmazott Varga Judit.

Érelmeszesedésben szenvedő NATO

Végül arról, hogy a hetven évvel ezelőtt létrehozott NATO tagországi vezetőinek kedden kezdődött angliai tanácskozása kapcsán a Russia Today című angol nyelvű orosz portál John Laughland Oxfordban végzett történésznek, a nemzetközi ügyek szakértőjének az írását közli. A professzor, aki Párizsban és Rómában is folytatott egyetemi oktató tevékenységet, azt írja: a hetven esztendő már tisztes, pihenést érdemlő idős kor, az érelmeszesedésben szenvedő, túlbürokratizált atlanti szövetséget azonban már régen nyugdíjba kellett volna küldeni.

Ugyanez a portál viszont arról is beszámol, hogy Vlagyimir Putyin veszélyesnek minősítette a NATO-nak az orosz határokhoz közelebb kerülését. Moszkva mindenesetre hajlandó tárgyalni az atlanti szövetséggel – jelezte az orosz elnök.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2019. december 04., szerda 07.00
riporter: Kárpáti János