„Támogassa
Esti gyors

Ungváry: Pont az igazságügyi miniszter ne hazudjon!

28/11/2019 21:19

| Szerző: Klubrádió

Nem követett el főbenjáró bűnöket Varga Judit édesapja, az a probléma, hogy valótlanságok hangzottak el, és éppen az igazságügyi miniszter állított valótlant - mondja Ungváry Krisztián történész.

2019. november 28. Esti gyors / részlet, Ungváry Krisztián (19.11.28.)
06:42
00:00

Már mi is beszámoltunk róla, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a nemzetközi díjat nyert Örök tél című film apropóján twitteren beszólt Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjének. A nagyapjára, Apró Antalra célozva a kommunista rendszer örökösének nevezte. Erre Hadházy Ákos független képviselő közzétette, hogy Varga Judit apja az elhárítás tisztje volt, III/II-es ügynök.

Itt kapcsolódott be a történetbe Ungváry Krisztián történész, aki műsorvezetőnk  megfogalmazása szerint „elég keményen helyretette” a minisztert. Erre azt mondta az Esti gyorsban: nem nagyon tehetett mást, mert valótlanságok hangzottak el. Egyébként jelentéktelen lett volna a történet, ha Varga Judit csak annyit mond, hogy édesapja szigorúan titkos (szt-) tiszt volt. Nem ölt, nem gyilkolt az apa, „csinálta ezt a dolgot a pártállamban, ami ugyan problematikus”, de nem követett el főbenjáró bűnöket. A probléma azzal van, hogy valótlanságok hangzottak el, és pont az igazságügyi miniszter mondott valótlanságokat, ami „teljesen elviselhetetlen”, emiatt reagált erre.

Ungváry Krisztián szerint Varga Judit leghajmeresztőbb állítása az volt, hogy édesapja öt évig rá se jött, hogy ez az egész miről szól, majd amikor kiderült neki, rögtön lemondott. Erre azt mondta: több mint kétezer szt-tiszti személyi anyagot nézett át, beszélt több volt szt-tiszttel, titkosszolgával, és ez nem így működik. Ez olyan, mintha valaki egy házasságra öt év után jönne rá, konkrétan arra, hogy megházasodott.

A miskolci Avas szálloda vezetőjeként volt Varga Judit apja szt-tiszt, ezt azért találták ki, hogy ha külföldi kémek vagy delegációk, diplomaták, üzletemberek jönnének, akkor a szállodában ellenőrzés alatt lehessen őket tartani. Valószínűleg nem volt sok ilyen eset, de voltak hálózati személyek, velük kapcsolatot kellett tartani, kellett őket foglalkoztatni, jelentéseket kérni tőlük, ilyen feladatokat láthatott el a miniszter édesapja. A szürke hétköznapokban nem sok minden történt, de ha gyanús külföldi vendég jött, akit meg kellett figyelni, akkor jelenteni kellett, hogy hova megy, mit csinál, esetleg átkutatni a szobáját, de ez is ritkán fordulhatott elő. Hiszen a lényeg nem abban a szállóban dőlt el a kommunizmus alatt sem.

Egy olyan államban, ahol létezik parlamenti kontroll, működnek fékek és ellensúlyok, egy ilyen ügynek lennének következményei Ungváry szerint, a miniszter lemondana. Hangsúlyozta: de nem azért, mert az apja ez vagy az volt, hanem azért, mert képtelen a feladata ellátására, ha egy ilyen, elég egyszerű ügyben sem képes normális nyilatkozatot tenni. Hogy várjuk el tőle, hogy külföldön ellássa a magyar érdekek képviseletét, ha ebben se tud normálisan megnyilvánulni?

Ungváry Krisztián most a Sziklakórház Múzeumban dolgozik; a NER-ben neki nem nagyon adna állami szervezet állást, mert rövid pórázon vannak, történész kollégáit általában elég sok retorzió éri, ha a kormánypropagandával nem koherens módon nyilatkoznak, és ő nem szokott lakatot tenni a szájára. A Veritasnál maximum kirakatfunkciója lehetett volna. „Én vagyok az egyetlen történész, azt hiszem, akit úgymond a szabad piac tart el” – mondta, a Sziklakórház csapatában azzal foglalkozhat, amit szeret.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Ungváry Krisztián/Facebook

Esti gyors
2019. november 28., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia