„Támogassa
Megbeszéljük...

Ókovács szerint nem Orbán dönt a kinevezéséről, és nincsenek rémálmai elhíresült beszéde miatt

20/02/2023 22:14

| Szerző: Klubrádió

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója szerint "most nem azokat az időket éljük, hogy a miniszterelnök kézivezérelje a miniszterét", Csák János vezeti a kultúráért is felelős tárcát és neki új szempontjai is vannak az intézmény vezetésével kapcsolatban. Csaknem egy évvel ezelőtti beszédében, amelyben azt mondta: "Tizenkét év! Azután már tényleg mindenkinek mennie kellett", nem a miniszterelnökre gondolt, sőt, meg is dicsérte Orbán Viktor. Jelezte, önreflexió és és egy kis humor bujkált akkori szavaiban.

2023. február 20. Megbeszéljük - részlet 23.02.20. Ókovács Szilveszter
20:08
00:00

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a Megbeszéljük adásában elmondta, újból pályázik a tisztségre. Decemberben, amikor megtörtént a pályázat visszavonása, egyből jelezte, hogy ugyanúgy érdekli az Operaház vezetése, mint eddig, vagy akár még jobban is. Úgy fogalmazott, nagyon nagy tisztességű pozíció, amelyben ülhet, és nem lehet automatizmusnak tekinteni a hosszabbítást, akkor se, ha valaki már tizenkét éve csinálja.

Hozzátette, most van a kultúrának dedikált minisztérium, Csák János személyében miniszter, és ha magát érintettként kiveszi a képből, azt elfogadható szempontnak gondolja, hogy legyen nagyobb verseny. Azt pedig főleg megérti, bár nyilván szomorúan, hogy ebben a rezsiválságos helyzetben a miniszter úgy gondolta, a korábbi, augusztusi kiíráshoz képest az új helyzetet jobban figyelembe vevő pályázatokat szeretne látni. Azt nem mondaná, hogy örömtáncot járt, mikor ez kiderült, de tudomásul vette – közölte.

Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktornak rá kellett-e bólintania az új pályázat kiírását, Ókovács Szilveszter azt mondta: ebben nem biztos. Szerinte bár, ahogy korábban, a kormányzat legfelső szintjén is odafigyelnek az opera támogatására, "most nem azokat az időket éljük, hogy a miniszterelnök kézivezérelje a miniszterét, és ne legyen önálló". Hozzáfűzte, Csák Jánost ismeri régebbről, eddigi egyetlen könyvének a kiadója is az általa birtokolt Helikon volt. Kellemes nexus van közöttük, nem érzi, hogy ne lenne iránta bizalommal. A sajtó természetéből következik, hogy ha valami automatikusnak tűnik, akkor az rögtön diktatúra, ha meg "kicsit cizellálnak", akkor "rögtön összeesküvések meg kiszorítósdi van" – fogalmazott.

Az a bizonyos beszéd

A majdnem egy évvel ezelőtti beszédében, nem sokkal a választások előtt úgy fogalmazott: "Én csak tudom, mert lassan elérem azt a határt, ami még a magyar operaházi történetben nem volt. Tizenkét év! Azután már tényleg mindenkinek mennie kellett". Ezt akkor ellenzéki oldalról többen úgy értelmezték, hogy a díszpáholyban ülő miniszterelnökre célzott. Arra a kérdésre, hogy nem szokott-e felriadni álmában, mert a miniszterelnök nem felejt, egyértelmű nemmel válaszolt. Ókovács Szilveszter hangsúlyozta, aki nem nézte a tévéadást – ahol azt mutatták, ahogy Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége elmosolyodik és Orbán Viktorra néz –, annak sejtelme se volt erről. Megjegyezte, ilyen típusú, "szabadnak vélt" beszédért ennyi gratulációt még nem kapott, mint akkor a szünetben, és a miniszterelnök is megdicsérte. "Tőlem az önreflexió nem idegen, ha azt mondom, hogy nem akarok ötleteket adni, de a 12 évet én is elérem, akkor abban valami kis humor is bujkál" – fogalmazott. Meg az is, hogy elődei közül Lukács Miklós volt a leghosszabban regnáló igazgató '66 és '78 között. Közölte, ha nem ő fogja folytatni, akkor annak nem ilyen, hanem komoly szakmai oka lesznek, de többször jelezte, hogy nyugodt az elvégzett munka miatt.

Elmondta azt is, hogy a miniszterelnök célkitűzése az volt – és azt vállalta is –, hogy "a V4-ek fölé és Bécs alá lője be az Operát". Ezt akkor beszélték meg, amikor még kormánybiztosként foglalkozott a területtel. Beszélni beszéltek azóta is, de ilyen feladatszabó egyeztetés nem volt.

Ókovács Szilveszter mostani megbízása 2023. február 14-én lejárt, mandátumát megbízott főigazgatóként július 31-ig, de legfeljebb az új vezető kinevezéséig meghosszabbítja Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megbeszéljük...
2023. február 20., hétfő 16:20
Riporter: Bolgár György