„Klubrádió
A lényeg

Máris beázott a felújított Operaház, pereg a festék

13/07/2022 08:19

A főlépcső mennyezete már alig négy hónap után hámlik,  beázásra, vizesedésre utaló hatalmas folt látható, ahol már most pereg le a festék, hámlik a felső réteg, írja a pár hónapja átadott Operaház állapotáról a Népszava. Az Andrássy úti épületet öt év után nyitották meg, és felújítás teljes ára az Angliában varratott függönnyel, a műemléki részek 24 karátos aranyfüst lemezzel való újraaranyozásával, az új színpadtechnikával együtt elérte az 55 milliárdot, írja a lap.

Az Operaház felújítása
 
Az Operaház felújítása
 
Budapest, 2022. március 3. Egy páholyban dolgozik egy munkás a felújítás alatt álló Magyar Állami Operaházban. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

Csak a lámpák egymilliárdba, a székek 1,3 milliárdba kerültek. Ehhez képest olyanok szembetűnőek, mint "a megmunkálatlan kopott faékkel kitámasztott szárnyas ajtó, a női mosdóban rendszeresen apróbb sikkantásokat kiváltó forró vizes csap, illetve a harmadik emelet vastag piros szalagokkal átkötött első üléssora, amely mindig üres". Ennek az az oka a lap szerint, hogy a székek "kényelmetlenül közel kerültek a bársonyszegélyes mellvédhez, még az apróbb termetűek számára is csak kissé ferdén ülve fér el a láb a szűk helyen".

A lap szerint a kivitelező cég még nem vonult le, mert úgy adták át, hogy nem teljesen kész. A beruházást eredetileg Ókovács Szilveszter főigazgató kezdte, de a feladatot 2018-ban átadták a Liget-projektes Baán Lászlónak és a Városliget Zrt.-nek. Az Operaház vezetése mellett őket is megkérdeztük a fentiekről, de nem kaptunk válaszokat.