„Klubrádió
A lényeg

Az Operaház elvonásai miatt bezár az Eiffel Műhelyház

8/08/2022 16:08

| Szerző: Klubrádió

Idén 1 milliárd, jövőre 500 milliós elvonással számol az Operaház, amelyet csak megszorításokkal tud kigazdálkodni az intézmény. Ezért az alig egy éve átadott Eiffel Műhelyházat is bezárják. Az Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter arra is felhívta a figyelmet, ha nem sikerül az Operaházat minden este kellő mértékben megtölteni, további előadásokat is le kell mondaniuk.

"A 2022-es évre összességében bő 1 milliárd forintot meghaladó elvonással, a 2023-as évre egyelőre 500 millió forint nagyságrendű elvonással számolunk – ez utóbbi még emelkedhet" – írja a Magyar Állami Operaház művészeinek és munkatársainak küldött levelében az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter.

Ezért az Operaháznál is megszorításokat vezetnek be, ahogy számos más kulturális helyszínnek, társulatnak is azzal kellett szembesülnie idén, hogy az államtól alig kap valami pénzt – írja összefoglalójában a 24.hu.

Ókovács azt állítja, hogy hiába nagy értékű maga az intézmény, ez túlnyomó részt az Opera ingó és ingatlanrészéből tevődik össze, így egymilliárdos szűkítést csak szükségintézkedésekkel, kiadáscsökkentéssel lehet kigazdálkodni.

Az Operaház költségvetése a forrásszűkítéssel  is 14 milliárd forint.

Ezért, az ott található műhelyek és próbatermek kivételével, be kell zárniuk a csúszások után végül kevesebb mint egy éve átadott Eiffel Műhelyházat, a 2022/2023-as évadban oda tervezett előadásokat – a gyerekeknek szántakon kívül  – mind lemondják. Összesen 130 előadást és programot érint a döntés.

Ókovács azt is hozzátette, hogy amennyiben "nem sikerül az Operaházat minden este teljes mértékben értékesíteni, akkor egyéb előadások törlésére is rákényszerülhetünk".