„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem orvosok dönthetik el, hogy kell-e teszt

31/03/2020 18:51

| Szerző: Klubrádió

Katonákra nincs szükség a kórházakban, az utcákon, de olyan katonaorvosokra igenis lenne, akik láttak már járványt.

2020. március 31. Megbeszéljük -részlet 20.03.31. Donáth Ferenc
10:11
00:00

Egy járványnál rendkívül fontos tényező az idő. Akkor lehetne összehasonlítani a betegség terjedését más országok adataival, ha látnánk, hogy mikor kezdődött, és azóta hogyan alakultak a számok.

Erről is szó volt Megbeszéljük című műsorunkban, amelyben Donáth Ferenc belgyógyász, kardiológust kérdezte Bolgár György. A főorvos elmondta, hogy a legegyszerűbb, legprimitívebb maszk is ér valamit. Saját tapasztalataira hivatkozott, amikor is egy kórház fertőző osztályán egyszerű, varrott, többször mosott gézmaszkot viseltek, és az is adott valamilyen védettséget.

Donáth Ferenc a tesztek fontosságáról is beszélt. Romániában már eljutottak addig, hogy Bukarest szinte egész lakosságát tesztelik. Szűrővizsgálatokat végeznek. Magyarországon nem a klinikus döntheti el, hogy kell-e tesztet készíteni, hanem ez egy hatósági tevékenység, az operatív törzs mondhatja ki az igent. Véleménye szerint katonákra semmi szükség az egészségügyi intézményekben, ellenben olyan katonaorvosok, akik közel-keleti országokban, vagy Afrikában láttak már járványt, nagyon sokat tudnának segíteni, az ő tapasztalatukra óriási szükség lenne.

Ennél a vírusnál a két hetes lappangási idő igen veszélyes. A főorvos szerint léteznek gyógyszerek, és nem is drágák, amelyek megfelelő kombinációi segíthetnek a kezelésben, gyógyításban. Ezek közül az egyik az, amit idáig malária ellen használtak.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Megbeszéljük
2020.03.31. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György