„Köszönjük,

Áder János már alá is írta a törvényt

30/03/2020 18:18

| Szerző: Klubrádió

Ez nem a politikai haszonlesés ideje – írta Áder János köztársasági elnök, miután két órával a szavazást követően elrendelte a koronavírus elleni védekezésről szóló, az ellenzék által felhatalmazásinak nevezett törvény kihirdetését.

Áder János a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján megjelent nyilatkozatában azt hangsúlyozta: szerinte a törvény nem ad korlátlan ideig tartó felhatalmazást és azáltal nem tehet meg mindent a kormány. Áder tehát elrendelte a törvény kihirdetését, mert az szerinte „megfelel az alaptörvény előírásainak, nemzetközi szerződésbe nem ütközik, vele szemben megalapozott alkotmányos aggály nem támasztható”.

A jogszabállyal kapcsolatos hétfői és egy héttel ezelőtti vitáról azt írta: az részben az eddig megtett intézkedésekről, részben a demokráciára leselkedő vélelmezett veszélyről szólt. Az eddig megtett intézkedéseket senki sem tartotta indokolatlannak vagy a demokráciára nézve veszélyesnek, ugyanakkor az ellenzéki képviselők annak ítélték a kormány jövőbeni „korlátlan” felhatalmazását – írja.

Áder János két kérdést kiemelten vizsgált, és arra jutott, hogy a kormány felhatalmazása nem határidő nélküli, hanem feltételtől függő, a járvány megszűnésével véget ér. Arra a felvetésre, hogy korlátlan-e a kormány felhatalmazása a döntések tartalmát illetően, vagyis „mindent megtehet-e” a kormány, Áder közölte: nem, a kormány felhatalmazása csak a járvány megelőzésére, kezelésére, felszámolására, a káros hatások mérséklésére vonatkozik.

Az Országgyűlés ellenőrző szerepe, a kormány beszámolási kötelezettsége a járvány idején is megmarad, a járvány után pedig az Országgyűlés dönt a rendkívüli intézkedések sorsáról – írja.

„Mindannyian tudjuk, hogy még nehéz hetek várnak ránk. A védekezés kérdései tartósan az Országgyűlés napirendjén szerepelnek majd. Ezért is fontos, hogy mindenki tanúsítson önmérsékletet. Ez nem a politikai haszonlesés ideje” – fogalmazott a köztársasági elnök, aki nyilatkozatát egy Kossuth-idézettel zárta.