„1%
Reggeli gyors

"Nem oktatói feladatokat látnak el a pedagógiai asszisztensek"

6/09/2021 10:16

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Valamennyit javíthat a tanárhiányon a pedagógiai asszisztens szakképzés, de nem oldja meg a problémát – véli Nahalka István oktatáskutató.

2021. szeptember 06. Reggeli gyors - részlet 21.09.06. Nahalka István
06:12
00:00

A szakképzésért felelős államtitkár árulta el, hogy pedagógiai technikumi képzések elindítását készítik elő. Eddig csak felsőoktatásban volt pedagógusképzés – írja a hvg.hu. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy a pedagógiai technikum, egy, az általános iskola után kezdhető érettségit is adó szakképzés, pedagógiai asszisztenseket képeznek így.

Nahalka István oktatáskutató alapvetően jó elképzelésnek tartja az ötletet, de hangsúlyozta, nem oldja meg a pedagógushiányt. Azt is hozzátette, hogy ez a képzés már létezik, jelenleg gimnáziumokban folyik. A bejelentés alapján technikumokban is megkezdik nem csupán felnőttképzési tanfolyamként, hanem szakképzési formában is az oktatást. Ezzel pedig szakmává válik a pedagógiai asszisztens képzés.

Sokkal nagyobb problémának tartja a képzés körülményeit. Egyfelől nemcsak pedagógusokból, de asszisztensekből is nagy hiány van az oktatásban, akik így nem tudják tehermentesíteni előbbieket bizonyos, középszintű végzettséggel is ellátható feladataik átvállalásával.

Feladatköreikbe tartozik

  • a felügyelet,
  • az étkeztetés lebonyolítása,
  • elkísérni az osztályt fogorvoshoz, kirándulásra, stb.,
  • bizonyos tantárgyak mellett segít a kísérletek előkészítésében.

"Valamennyit javíthat a tanárhiányon a pedagógiai asszisztens szakképzés, de nem oldja meg a problémát" – tette hozzá.

Másfelől a pedagógushiány nagyrészt a vállalhatatlan fizetésekből adódik, amelynek tükrében pedagógiai asszisztensek fizetése még kevesebb. Ez aligha ösztönöz bárkit is erre a pályára. Nahalka szerint az ösztöndíj segíthet a problémán, amelyet a szakképzés biztosíthat.

 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Nahalka István
2021.09.06., hétfő 6:50
Riporter: Szénási Sándor