„Klubrádió
A lényeg

EMMI: Csak baloldali slágertéma a pedagógushiány

13/08/2021 08:32

| Szerző: Klubrádió

Több ezer tanár hiányzik a rendszerből. Lesznek iskolák, ahová nem találnak majd szaktanárokat, és a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

20 nappal a tanévkezdés előtt csak a Belügyminisztérium hivatalos álláskereső portálján több mint 1100 pedagógust keresnek: szaktanárt, óraadót, utazótanárt egyaránt keresnek.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke arra számít, hogy egyre nehezebb lesz betölteni a nyugdíjba vonuló és pályaelhagyó tanárok miatt megüresedő állásokat.

Ami a leginkább hiányterület, az úgy tűnik, hogy a természettudományokhoz köthető, illetve az informatikához, talán kevésbé még egyelőre a humán tárgyakhoz, de óvodapedagógusból és tanítóból is, az előző évek tapasztalatai alapján, egyre fenyegetőbb a helyzet – fogalmazott Horváth Péter.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa a következő tanévben is a kívánatosnál nagyobb óraszámú helyettesítéssel számol. 

Gyerek ellátatlanul nem maradhat, tehát a rendszerben levő kollégák fognak helyettesíteni. Magyarországon nagyon speciális a helyzet, csak Oroszországban tanítanak, dolgoznak többet a pedagógusok – hangsúlyozta.

Az EMMI másképp látja a helyzetet: A tanárhiány kérdésköre minden nyáron a baloldali média slágertémái közé tartozik – írta a Híradónak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. (Forrás: 24.hu)