„Klubrádió
Reggeli gyors

Pilz Olivér a pedagógusképzés tervezett módosításáról: Így nem lesz vonzóbb a pedagógusi pálya

13/07/2021 11:24

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hiába korlátozná a kormány csak a NAT-ra a pedagógusok képzését, a problémákat ez nem oldja meg Pilz Olivér szerint. A Tanítanék mozgalom alapítója szerint a pedagógusi pályát nem teszi vonzóvá a bérminimum alá süllyedő fizetés, sem átláthatatlan pályamodell. Az oktatás minősége pedig nem javul tervezett módosítástól.

2021. július 13. Reggeli gyors - részlet 21.07.13. Pilz Olivér
09:58
00:00

A Köznevelés-stratégiai Kerekasztal legutóbbi ülésén derült ki, hogy a kormány úgy nyúlna bele a pedagógusképzés tartalmi szabályozásába, hogy a NAT-on és a kerettanterven túlmutató tartalmak csak nagyon indokolt esetben maradhatnak a képzési tervben, s a továbbiakban a cél az lesz, hogy a tanárok a középszintű érettségire legyenek képesek felkészíteni tanítványaikat – írja a hvg.hu.

Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék mozgalom egyik alapítója a Klubrádióban elmondta, hogy a kormány évekkel korábban hozott jogszabája előírja, hogy csak emeltszintű érettségivel lehet felsőoktatási intézménybe jelentkezni, azonban a szintén a kormány által kidolgozott pedagógus életpálya lényegében használhatatlan, mert külön egy éves "gyorstalpalót" kell elvégezniük csak azért, hogy felkésíthessék diákjaikat a vizsgára.

Szerinte ezzel az életpályamodell ellentmondásba került. Érthetetlennek tartja, hogy miért van szükség erre a lépésre, ha – mint azt a kormány állítja – nincs is pedagógushiány.

Polgári engedetlenséget hirdetett a Tanítanék mozgalom márc
 
Pilz OlivérFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az átalakítások kifejezett célja, hogy a tanároktatás követelményeinek könnyítésével több hallgató jusson el a diploma megszerzéséig – azaz csökkenjen a jelenlegi több tízszázalékos lemorzsolódás, ám Pilz szerint a megnövekedett mennyiség a minőség rovására megy majd, másfelől pedig a szigorúan a NAT-ra korlátozott ismeretanyagok könnyen okozhatnak olyan helyzetet, hogy a diákok kérdéseire sem tudnak majd kielégítő választ adni a tanárok.

Mindezt a bérminimum alatti fizetések mellett tervezi a kormány, ami továbbra sem teszi vonzóvá a pedagógiai pályát. A fő problémát, a poroszos oktatást, a kritikus gondolkodásra nevelés hiányát meg sem próbálja megoldani a kormány – foglalta össze Pilz.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Pilz Olivérrel
2021.07.13., kedd 7:47
Riporter: Para-Kovács Imre