„Klubrádió
Utópia

"Nem mindegy, hogy egy átlátszó Balatonban, vagy egy zöld levesben úszunk"

1/10/2023 15:53

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A nádasok feldarabolódása sok őshonos élőlény kihalásához vezet a Balatonnál is, amelyek nemcsak az élővilág számára, hanem az emberek számára is fontos tényezők. "Nem mindegy, hogy egy olyan vízi környezetbe megyünk fürdeni, mint a Balaton, amely egészséges, tiszta, átlátszó vizet produkál, vagy egy zöld levesbe" – mondta Várbíró Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének munkatársa.

2023. szeptember 19. Utópia (2023. szeptember 19., kedd 19:00)
50:34
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a Nature című folyóiratban augusztus elején megjelent tanulmányban a kutatók az édesvízi gerinctelenközösségekben bekövetkező változásokat elemezték 1968 és 2020 között. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének kutatója, Várbíró Gábor akkor azt mondta, a 80-as évek óta jó irányba változtak meg a dolgok, de ez még nem volt elég, ezért további beavatkozásra lenne szükség, hogy az ökoszisztémát helyreállítsuk.

A tudományos világ legelismertebb folyóiratában, a Nature-ben jelent meg az az új tanulmány, amely rávilágít az édesvízi ökoszisztémák rendkívüli érzékenységére, az emberi behatások biológiai sokféleségre gyakorolt hosszú távú negatív következményeire – jelent meg a Pécsi Tudományegyetem honlapján.

A tanulmány szerint az európai édesvizek biológiai sokféleségének javulása megállt, ezért sürgős cselekvésre hívják fel a döntéshozók figyelmét.

"Minél jobban meg kéne őrizni a partmenti nádasokat" – mondta az Utópia adásában Várbíró, az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének munkatársa a Balaton példáján szemléltetve a problémát. Hozzátette, a nádasok feldarabolódása sok őshonos élőlény kihalásához vezet.

A javító intézkedések 2010-re elérték maximális hatásukat, és további intézkledések nélkül újra csökkenhet az édesvizek biodiverzitása. Ezek a rendszerek egymásra épülnek, amelynek, ha kipusztulnak, a többire nézve is végzetesek lesznek. Ezek nemcsak az élővilág számára, hanem az emberek számára is fontos tényezők. "Nem mindegy, hogy egy olyan vízi környezetbe megyünk fürdeni, mint a Balaton, amely egészséges, tiszta, átlátszó vizet produkál, vagy egy zöld levesbe" – foglalta össze.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.09.19., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor