„Támogassa
Utópia

Kutató: Az ivarsejtek nélkül létrehozott embriók segíthetnek a vetélések megértésében

17/09/2023 09:48

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A természetes úton fogant emberi embrióra kísértetiesen hasonlító, de azzal nem azonos humán embriók vizsgálata segíthet megérteni a vetéléseket és a fogantatás során fellépő rendellenességeket – véli Dinnyés András kutató.

2023. szeptember 12. Utópia (2023. szeptember 12., kedd 19:00)
47:08
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

Petesejtre, hímivarsejtre, sőt anyaméhre sem volt szüksége annak az izraeli kutatócsoportnak, amelynek sikerült ivarsejtek nélkül, testi sejtekből létrehoznia és 14 napos koráig laboratóriumi körülmények között, Petri-csészében nevelgetnie egy természetes körülmények között fogant és anyaméhben nevelkedő emberi embrióra „kísértetiesen hasonlító, de azzal nem azonos” humán embriót – írja a Qubit.

A Tel-Avivtól mintegy 20 kilométerre fekvő Weizmann Intézet molekuláris genetika professzora, Jacob Hanna és az általa vezetett kutatócsoport szerdán úgy foglalta össze a kutatómunka jelentőségét a Nature tudományos folyóiratban, hogy eredményükkel lehetővé válik az emberi élet legelső, fogantatás és beágyazódás körüli kritikus időszakának megértése.

"Egy az embrióra hasonlító, de nem valódi embrió, amelyet 14 napig tarthatnak életben és figyelhertnek meg, segíthetik a terhesség alatti jellegzetességeket, és gyógyászatban" – mondta az utópia adásában Dinnyés András kutató. A BioTalentum Tudásfejlesztő Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője korábban már beszélt a szintetikus embriókról. Akkor elmondta, hogy "az emberi embrió még nem emberi lény. Emberi lényről attól a pillanattól beszélhetünk, hogy beágyazódott az anyaméhbe". Ez pedig etikailag megkönnyíti a fogantatás kutatását, a vetéléesek lehetséges okainak feltárását.

Hozzátette, a kutatók feltételezése szerint ezekből az embriókból egyébként sem fejlődne ki ember. Azt is megjegyezte, hogy nem teljesen igaz abban aformában az állítás, hogy nincs szükség ivarsejtekre a humán embrióhoz, elképzelése szerint korábbi embriók őssejtjeinek átalakítását sejti a kutatási eredmény mögött.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg. Címlapi fotó: Pixabay

Utópia
2023.09.12., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor