„Támogassa
Reggeli gyors

"Akár egy év alatt javíthatnánk édesvizeink ökoszisztémáján"

24/08/2023 11:36

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Egy nemzetközi tanulmány szerint megállt a biológiai sokféleség növekedése az európai édesvizekben. Sürgős beavatkozásra van szükség, de a jó hír, hogy ez akr egy év alatt javulást hozhat véli Várbíró Gábor, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének kutatója.

2023. augusztus 24. Reggeli gyors - részlet 23.08.24. Várbíró Gábor
09:26
00:00

A Nature című folyóiratban augusztus elején megjelent tanulmányban a kutatók az édesvízi gerinctelenközösségekben bekövetkező változásokat elemezték 1968 és 2020 között – olvasható az ELKH MTI-hez eljuttatott keddi közleményében. A kutatók a cikkben rávilágítottak az édesvízi ökoszisztémák rendkívüli érzékenységére, az emberi behatások biológiai sokféleségre gyakorolt hosszú távú negatív következményeire.

"Egész Európa vizeit 22 ország 100 kutatója vizsgálta" – mondta a Reggeli gyors csütörtöki adásában Várbíró Gábor. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének kutatója elmondta, a vizek makroszkópikus gerinctelen élővilágával foglalkoztak, szitakötőktől, kérészféléktől, a csigákon át kagylókig, rákokig.

 
Nádas-tó, Budakeszi
 
Forrás: Sziget Balázs/Facebook
 

Hozzátette, ezen fajok populációja "nagyon jól jelzi a vizek ökológiai állapotát, a mérésekből pedig azt mutatták ki, hogy a 2000-es évektől 2010-ig jelentős javulás történt Európa édesvizeiben, a 2010-es évektől a javulás sajnálatos módon lassult, napjainkra pedig meg is állt". A emberi ráhatást mutattak be tanulmányukban, amelyek a változáshoz vezethettek:

  • invazív fajok megjelenése,
  • szennyező anyagok,
  • klímaváltozás.

A problémát abban látja Várbíró, hogy a 80-as évek óta jó irányba változtak meg a dolgok, de ez még nem volt elég, ezért további beavatkozásra lenne szükség, hogy az ökoszisztémát helyreállítsuk.

Kényes függőségi viszonyról van szó, ha a gerinctelenek elpusztulnak, az a területeken élő halak pusztulásához vezet, a folyamat pedig folytatódik. Jó hiír azonban, hogy egy kis energiával 1-2 éven belül javíthatunk édesvizeink állapotán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Várbíró Gáborral
2023.08.24., csütörtök 7:44
Riporter: Herskovits Eszter és Selmeci János