„Klubrádió
Megbeszéljük...

Momentum: Sokkal többet kellene bejárni a köztévébe és legalább megpróbálni bemutatni a valóságot

14/12/2022 20:59

| Szerző: Klubrádió/szg

Tompos Márton, a Momentum politikusa felolvasta a kirúgott tanárok névsorát az úgynevezett köztévében, az M1-en. Elmondta, ez nem normális interjú volt, hanem félig-meddig performansz, ellenséges helyzetben kellett felkészülni a válaszadásra úgy, hogy közben valamilyen üzenetet is át akart adni. Nem tudja hibáztatni azokra az ellenzéki politikusokat, akik nem akarnak hazugságokkal küzdeni élőben nyolc percben, de úgy érzi, sokkal többet kellene bejárni és legalább megpróbálni bemutatni a valóságot.

2022. december 14. Megbeszéljük / részlet, Tompos Márton (22.12.14.)
11:20
00:00

Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője, szóvivője szerda reggel felolvasta a kirúgott tanárok névsorát az úgynevezett köztévében, az M1-en.

Arra a kérdésre, hogy miért fogadta el a meghívást, azzal kezdte: eddig négy konkrét meghívást kaptak. A köztévé általában nem konkrét téma alapján keres meg ellenzéki pártokat, hanem sablonüzeneteket küld nekik. Ebben nem írják le, hogy mit akarnak, és amikor reakcióként közlik velük, hogy ez nem így működik, hanem szeretnék ismerni az ügyet, amelyről szó lesz, akkor kiírják az oldalukon, hogy lám-lám, a csúnya ellenzék nem akar eljönni a közmédiába, nincs igaza Brüsszelnek, mert az MTVA valójában pártatlan és objektív.

Ők azt mondták, hogy elfogadják ezt az általános meghívást és nem Gelencsér Ferenc pártelnök, hanem ő ment el. Egy nappal előtte értesítették a témákról, de azoknak a feléről nem volt szó. A tanárok helyzetéről sem kérdezték, ezt neki kellett beleszőnie a beszélgetésbe, ami azért "fura", mert hónapok óta tartanak az oktatásügyi tüntetések. De például a DK-t felhozták, erre ironizálva megjegyezte, hogy nyilván momentumosként erről neki kell beszélnie, „ez tök logikus”.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha elfogadnák a meghívásokat (meglátva, hogy meddig hívják őket egyáltalán) és próbálnák elmondani, amit akarnak, Tompos Márton azt mondta: egyetért ezzel a következtetéssel. Viszont megjegyezte: ez nem normális interjú volt, hanem félig-meddig performansz, ellenséges helyzetben kellett felkészülni a válaszadásra úgy, hogy közben valamilyen üzenetet is át akart adni. Ez nem egyszerű feladat, nem tudja hibáztatni azokat az ellenzéki politikusokat, akik nem akarnak hazugságokkal küzdeni élőben nyolc percben, de úgy érzi, sokkal többet kellene bejárni és legalább megpróbálni bemutatni a valóságot. Nagyon szeretné, ha többet vállalnának ilyen interjúkat, akár minden párt; meglátják, mennyi lelkierő lesz hozzá, mert azért mégse normális kérdéseket kapnak, csak propagandát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük...
2022. december 14., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György