„Köszönjük,
Reggeli gyors

Hadházy szerint csak egy célja lehet az ellenzéknek

30/11/2022 14:23

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő egyetlen törvényt akart módosítani, hogy a következő választások már tiszták legyenek, de az állami propaganda korlátozásáról szóló javaslatot a Fidesz nem is engedte a parlament elé. Hadházy szerint az erről döntő igazságügyi bizottságnak éppen az a lényege, hogy érdemi vita nélkül, pusztán az alapján, ellenzéki adta-e be a törvényjavaslatot, rögtön leszavazzák. Nem érti, ehhez miért asszisztálnak az ellenzéki képviselők.

2022. november 30. Reggeli gyors - részlet 2022.11.30. Hadházy Ákos
07:08
00:00

Kedden az igazságügyi bizottság leszavazta Hadházy Ákos törvényjavaslatát is, ami korlátozta volna az évi 50 milliárd forintba kerülő, és lényegében csak a Fideszt reklámozó állami propagandát, így arról a parlament még csak nem is fog szavazni. Hadházy Ákos a Reggeli gyorsban azt mondta, nemcsak annyit szeretett volna elérni, hogy szó essen a javaslatáról, ami aztán bekerülhetett a parlament elé, és egy hónap múlva és öt perc vita után leszavazza a Fidesz, hanem többet is szeretett volna. Ezért is ment ki pár napra a Kunigunda utcába, a közmédia székházához. Mint mondta, két követelése volt: az MTVA vezetőjének a leváltása és egy konszenzusos jelölt kinevezése, és hogy a fizetett kormányzati hirdetéseket csak kivételes esetekben lehessen közzétenni.

 
Hadházy Ákos
Fotó: Facebook
 

 

Szót ejtett arról az igazságügyi bizottságról, ami leszavazza az ellenzéki javaslatokat. Sorba mennek be a javaslatok, a tegnapi ülést egy óra alatt "ledarálták", holott még a költségvetési törvény módosításáról is volt szó, ezért nem is érti az ellenzéki "kollégákat", akik bejárnak ezekre az ülésekre. Hacsak nem a 300 ezer forint fizetésért, adott egy értelmezhető magyarázatot mégis.

Így azonban senki nem magyarázta meg, hogy miért helyes évi 50 milliárd forintot költeni propagandára, jelentette ki Hadházy, aki szerint ezek a Fidesz párthirdetéseit jelentik. A választás előtt az orvánviktoros plakátok adófizetői pénzből árasztják el az utcákat, erre mondja  képviselő, hogy nem beszélhetünk választásról.

Arról is beszélt, hogy ez az egy javaslat, amit beadott a parlamentnek, de abban is biztos volt, hogy az ellenzék ha akarná se tudná kikényszeríteni a parlamenten belül a változást, ezért szerinte kívülről kell kikényszeríteni. De egyedül nem megy, viszont Hadházy szerint ha sokan küzdenek egy célért, meg fogják tudni csinálni.

Hadházy a képviselői mandátumát leginkább arra akarja használni, hogy a következő választás már valódi választás legyen. "Másnak nem nagyon van értelme" - jegyezte meg. Mókásnak nevezte, hogy a pártok havonta kapnak egy-két lehetőséget, hogy a javaslatuk bemenjen a parlament elé, majd ott leszavazza a parlament. Nem érti, ez a többi ellenzékinek miért jó.

Mintha a pártok nem látnák, hogy miről van szó, mondta. Szerinte ha a következő egy év arról fog szólni, hogy az egyik ellenzéki párt elcsaklizza a másik ellenzéki párt másod vagy harmadrendű politikusát, hogy megmutassa, milyen erős, akkor nagyon szomorú a helyzet.