„Köszönjük,
A lényeg

Hadházy: Nem állunk le, amíg Papp Dániel le nem mond!

4/11/2022 18:14

| Szerző: Klubrádió

A tüntetés pénteken délután fél hatkor kezdődött. Felszólaltak: Ungváry Krisztián történész; Simkó Edit tanár; Polyák Gábor jogász és kommunikációs szakember, Mérő Vera író; Hajnal Edina szülő (Magyar Anyák); Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere; Varga Orsolya tanár; Kalmár Lili diák és Hadházy Ákos országgyűlési képviselő. A Klubrádió munkatársai a helyszínről tudósítottak.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő múlt hét péntek óta sátrazik az MTVA épületénél a Kunigunda útján. Most péntekre hirdette meg a "hazugsággyár" blokádját.

A tüntetés fél hatkor elkezdődött. Ekkor pár száz ember lehetett jelen a Kunigunda utcában.

A közönség elsőként Ady Endre: Enyhe, újévi átok című versét felvételről hallgatta meg Galkó Balázs színművész előadásában.

Hadházy Ákos arra kérte az egybegyűlteket, hogy november 4. alkalmából egy perces néma csenddel emlékezzenek meg az '56-os szabadságharc mártírjairól.

Ezután Ungváry Krisztián történész szólalt fel, aki párhuzamot vont az 1956-os magyarországi és a mostani, ukrajnai események között. Szerinte, ahogy Teleki Pál írta 1941-ben hullarablók lettünk, de most nem csak gyávaságból, de aljasságból is. Ungváry elmondta, hogy a közmédia épületében egyfelől arról beszélnek, hogy 1956-ban a Nyugat elárult minket, mert nem segítettek rajtunk, csak hitegettek minket, majd utána előadják Ukrajnával kapcsolatban, hogy az ukránok háta mögött kellene békét teremteni, tehát Ukrajna elárulásával. És mindezt teszik az önök adófizetői pénzéből – tette hozzá. Végül pedig Faludy György a Helytartóhoz című versét idézte a történész.

Kalmár Lili a Kölcsey Gimnázium diákja azt mondta, neki senki nem írja elő, hogy mit mondjon. Hozzátette, éppen a szabad gondolkodásért és a véleménynyilvánításért állnak most ki. Tárgyalásokat, majd változást akarunk – mondta. Azokat a tanárainkat rúgták ki, akik megtanítottak minket arra, hogy álljunk ki a véleményünk mellett. Nem állunk le addig, amíg minden tanár nem lesz kifizetve és a kirúgott tanárainkat vissza nem helyezik a Kölcseybe – jelentette ki Kalmár Lili.

 
Demonstráló az MTVA épülete előtt
 Fotó: Klubrádió/Pálinkás János
 

Polyák Gábor kommunikációs szakember azt mondta, mi vagyunk a köz, a mi adóforintjainkat is felhasználják a közmédia működtetéséhez. Hozzátette, senki nem lesz újságíró attól, hogy egy cikket kitesz az internetre, újságíró az, aki a felelősség és az etika alól nem akarja kivonni magát, aki viszont kivonja, az csak propagandista lehet.

Hajnal Edina szülő (Magyar Anyák) szerint, aki hazudik, azt félelemből teszi, azért, mert valamit el akar rejteni, de vannak olyanok is, akik rosszindulatból hazudik, hogy irányíthasson másokat. Ezt meg kell tanítani a gyerekeknek. Ahogyan azt is, hogy a hazugságspirálból egyre nehezebb kikeveredni, de mindig van választás, tette hozzá.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint míg a szomszéd nemzet honvédő háborút folytat és patakokban folyik a vér az orosz diktátor miatt, addig Magyarország a politikája miatt megint a történelem sötét oldalaira került, majd felsorolta az oroszpárti lépéseit a kormánynak és arról beszélt, hogy a Fidesz hívei szerint ez valami magyar érdekek mentén zajló taktikus politizálás. Az igazság viszont az, hogy a kormány politikája nem a magyar, hanem az orosz érdekeket szolgálja – mondta Baranyi. 

Végül Hadházy Ákos szólalt fel, aki arról tájékoztatta a tüntetőket, hogy a közmédia 17:30-as Híradója beszámolt a tüntetésükről, megmutatták a tömeget több kameraállásból is, és a tanárok követeléseit is beolvasták. A politikus szerint ettől nem kell hasra esni, hiszen lehet, hogy azért adták le mindezt a közmédiában, mert féltek tőle, hogy a tüntetők bemennek a székházba, vagy pedig azért, mert még itt van egy EU-s delegáció.

Hadházy Ákos arra kérte fel a tüntetőket, hogy a fáklyáikkal vonjanak élőláncot a közmédia székháza köré, majd kezdjék eloltani a fáklyákat és az utolsó ellobbanása jelzi majd a tüntetés végét. De ezzel nincs vége – mondja Hadházy, addig nem állnak le, amíg Papp Dániel hírhamisító vezérigazgató le nem mond, és le nem győzik a hazugsággyárat.

 
Fáklyás tüntetők az MTVA épülete előtt
 Fotó: Klubrádió/Pálinkás János
 

A tömeg időközben többezresre hízott, a Bojtár utcáig ér a sor tudósítónk szerint. Az épület egyik bejáratát blokád alá vonták a fáklyás demonstrálók.

Nyolc óra magasságában mintegy 200 tüntető maradt a helyszínen, ahol kisebb zenés buli alakult ki. Majd megjelent Hadházy Ákos, aki megköszönte mindenkinek a részvételt. A tüntetőkkel együtt üzenetet küldtek, ami be is került a tévébe, majd elköszönt, és a sajtó képviselőinek kezdett nyilatkozni. Némi felhorgadást keltett, amikor a Pestisrácok újságírója is kérdést tett fel a képviselőnek.

A tömeg háromnegyed 9-kor oszolni kezdett.

Tudósításunk véget ért.