„Támogassa
Reggeli gyors

MNNSZ-elnök: A havi elszámolással jóval 10 év fölé nő a napelemes rendszerek megtérülése

28/08/2023 13:16

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

2024 januárjától megszűnik a havi elszámolás lehetősége a napelemes felhasználók számára. Ezeket a rendszereket jellemzően úgy építették ki, hogy fedezzék a villamosenergia-igény mellett a fűtésköltségeket is. A módosítással ez ellehetetlenül, mivel így egy hónapon belül kell felhasználni a megtermelt energiát – mondta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke a Reggeli gyorsban. 

2023. augusztus 28. Reggeli gyors - részlet Kiss Ernő 2023.08.28.
06:20
00:00

2024 januárjától minden lakossági napelemes – tehát nemcsak az újonnan ilyen rendszert telepítők, hanem a régebb óta napenergiát termelők-felhasználók is – átkerülnek havi elszámolásba – jelentette be Lantos Csaba energiaügyi miniszter szombaton, egy a Tranzit Fesztiválon készült videóban – számolt be a Telex. A miniszter azt is elmondta, hogy az új napelemek telepítésére vonatkozó korlátozást hamarosan elkezdik feloldani bizonyos helyeken. Ezt korábban azért vezettek be, mert a napelempark gyors növekedésével a hálózat nem mindenhol tudott lépést tartani. Azóta viszont számos fejlesztés megvalósult – mondta a miniszter.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Lantos Csaba, miniszteri eskütétele előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. december 5-én.
 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

2007 óta tette lehetővé a villamos energia törvény a havi, féléves és éves elszámolást. Így, a napelemes rendszereket jellemzően úgy tervezték és méretezték, hogy egy átlag családnak az éves villamos energia és akár a fűtésköltségeit is fedezze, ennek érdekében pedig valamilyen villamos energiával működő rendszert, például hőszivattyút telepítettek. Az elszámolás változásával azonban ez lehetetlenné vált, mert így egy hónapon belül el kell használni a megtermelt villamos energiát – magyarázta Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) elnöke a Reggeli gyorsban. 

Az elszámolás változása több mint kétszázezer családot és tízezer kisvállalkozást érint a változás – mondta a Kiss. Az érintettek több millió forintot fektettek be ezekbe a rendszerekbe, amelyeknek a megtérülése a rezsicsökkentett árak mellett így is 8-10 év volt, a változással ez jelentősen hosszabb lesz – magyarázta a szakember.

A szakmai szervezeteknek jó kapcsolata volt a minisztériummal, rendszeresek az egyeztetések, de az elszámolás módosításáról nem kérdezték meg őket, sőt társadalmi egyeztetés sem előzte meg a nagy horderejű a változást – mondta el Kiss. "Bízom benne, hogy a miniszter úr fogad bennünket és sikerül egy olyan javaslatot kidolgozni, ami a kormánynak és a napelemes felhasználóknak is megfelelő" – tette hozzá az MNNSZ elnöke.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kiss Ernővel
2023.08.28., hétfő, 7:33
Riporter: Szénási Sándor