„Klubrádió
A lényeg

Nálunk mindenhol tilos, Bécsben már az önkormányzati bérlakások erkélyére is lehet napelemet szerelni

24/01/2023 15:18

| Szerző: Klubrádió

Mostantól a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre – idézi  a város külképviseleti irodájának közleményét a Telex.

Az erkélynapelem felszereléséhez különböző feltételeknek kell megfelelni, és az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökségnél kell kérni az engedélyeztetést.

A feltételek között szerepel, hogy a napelemek nem zavarhatják a szomszédokat, illeszkedniük kell az épület arculatához, felújításkor pedig saját költségen kell eltávolítani azokat. 

 
Illusztráció. Forrás:
Youtube
 

A balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 Watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük. Bécsben a beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is.

A termék használata az európai országokban általában csak bejelentéshez kötött, Magyarországon viszont – hiába volna rá hatalmas kereslet – az áramszolgáltatók álláspontja szerint a használata tilos, biztonsági és technológiai okokból.