„Klubrádió
A lényeg

Felfüggeszti a kormány a lakossági napelemes pályázat következő körét

17/10/2022 16:16

| Szerző: Klubrádió

A kormány szerint tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága, miközben felfüggesztik a napelemes pályázatok következő körét.

A kormány bizonytalan időre felfüggeszti a november végéig betervezett lakossági napelemprogramot – derült ki röviddel azután, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón bejelentette: a hálózat nem bír el több napelemet, ezért megszüntetik a betáplálási kötelezettséget/lehetőséget, amíg nem tudják azt továbbfejleszteni.

A Tovább erősödik a magyar háztartások energiabiztonsága címmel kiadott sajtóközleményben előbb a szankciós árról, fennakadásokról, sikeresen megvédett rezsicsökkentésről, tűzifa- és barnaszén-programról és különféle hatóági stopokról írtak, majd arról, hogy a lakossági napelemes pályázatra első körben több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal. Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot. A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul – írták.

Ezután tértek csak ki a lényegre, vagyis, hogy bizonytalan ideig elmarad a második forduló. "Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés" – írták. Hozzátették, "minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében". Ezután rátértek a szakmát és a Magyar Napelem Szövetséget is megdöbbentő, nemrég szóban bejelentett, de a Magyar Közlönyben még meg nem jelent tervre, amely szerint a kormány felfüggeszti a betáplálási lehetőséget.

Azt írják, hogy "a kormány jelentősen gyorsítja és egyszerűsíti az eljárást a még könnyebb telepítés érdekében". Az a pontos szövegezés ismerete nélkül továbbra sem tudható pontosan, hogy kikre vonatkozik majd a szabályozás, de a Technológiai és Ipari Minisztérium most úgy fogalmazott, hogy a kormány "ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében".

A mostani közleményben még hozzátették hogy az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, "hazánk már most a paksi atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 GW-os célszámot már korábban eléri az ország".

(Forrás: Telex)