„Klubrádió
A lényeg

Van olyan iskola, ahol csak dísznek szerelték fel a napelemet

5/10/2022 10:30

| Szerző: Klubrádió

A kisvárdai tankerületbe tartozó 15 iskola korszerűsítésére összesen 250 millió forintot költöttek el, ha mindenhol működött volna a rendszer akkor milliókat lehetett volna spórolni az áramszámlákon. Négy iskolában azonban nem működnek.

250 millió forintból 15 iskolában végeztek energetikai korszerűsítést a kisvárdai tankerületben, négy iskolában mégis csak díszként van jelen – derül ki az RTL cikkéből.

2019-ben tizenöt iskolában napelemes rendszert szereltek fel, uniós pénzből fizették az utolsó fillérig a kisvárdai tankerületben. A tankerület szerint "hozzávetőlegesen 30 százalék villamosenergiát sikerült megtakarítani" ezzel, már ahol működik. Mivel a tankerület nem volt hajlandó konkrétumokat elárulni, ezért a Házon kívül rejtett kamerával olyan iskolákban érdeklődött, ahol három év elteltével sem termel áramot a napelem.

A háromezer fős nagyközség, Tuzsér egyetlen iskolájában kezdte a stáb a nyomozást, ahol a helyiek szerint a napelemek csak dísznek vannak a tetőn. 

"Talán tornaszertár lehet az az épület, ahol a napelemek nem termelnek áramot, de úgy tudjuk, soha nem is termeltek!" – mesélte az iskola egyik alkalmazottja, aki szerint már több mint három éve megtörtént a beruházás, csak sajnos hiába.

Az RTL-nek a tankerület elismerte, hogy 11 iskolában kiválóan működnek a napkollektorok, négy intézményben viszont még nem.

A tankerület úgy reagált, hogy a koronavírus-járvány akadályozta az engedélyeztetést, azonban az RTL birtokába jutott műszaki átadás-átvételi dokumentumok szerint a tarpai iskolában 2019. június 21-én, a másik három intézményben novemberben adta át a kivitelező a napelemes rendszert, vagyis több hónappal a járvány miatti lezárások előtt. A tankerület erre nem válaszolt, az Opus Titász áramszolgáltató viszont azt mondta, hogy ezeknél az iskoláknál előfordult, hogy „hiányos, téves igénybejelentéseket” adtak be, vagy be sem fejeződött az a folyamat, ami ahhoz kell, hogy a hálózatra lehessen kötni az épületeket.

Az RTL azt is írja, hogy a napelemek telepítését egy kis betéti társaság nyerte el 250 millió forintért úgy, hogy korábban nem volt tapasztalata ilyen munkában. A cég vezetője azt ígérte, nyilatkozni fog, ám később letiltotta a tévé riporterének számát.