„Klubrádió
A lényeg

A napelemeket is támogatni kell a helyreállítási pénzekért

31/01/2023 07:02

Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz, írja a 24.hu.

A napelemekkel kapcsolatban sem mozdította a fülét a kormányzat, noha a megújuló energiaforrás-beruházások engedélyezési eljárásával kapcsolatos szabályok változtatására az Európai Unió Tanácsának határozatához kapcsolódó Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési terve értékelésének jóváhagyásáról címet viselő mellékletében már tavaly november 30-án felhívták a figyelmet.

Ebben a javaslatcsomagban vázolják azokat a szükséges reformokat és beruházásokat, amelyeknek a végrehajtása esetén Magyarország hozzáférhet a helyreállítási alap, az RFF vissza nem térítendő forrásaihoz. A refom végrehajtási ideje március 31., így a javaslat szerint a lehető leghamarabb, és legkésőbb 2024. december 31-ig hatályát veszti az a nemrég bevezetett intézkedés, amely ideiglenesen megszüntette azt a lehetőséget, hogy az újonnan épített (legfeljebb 50 kVA kapacitású) lakossági fotovoltaikus rendszerek áramot tápláljanak be a hálózatba.