„Támogassa
Reggeli gyors

Mikecz: A pénteki tüntetés szervezői nem akarnak pártpótlékká válni

23/02/2024 11:45

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hogy a tüntetések szervezői pártpolitikai szerepet vállaljanak, olyan elvárás, amelynek a mozgalmak nem biztos, hogy meg tudnak felelni – véli Mikecz Dániel politológus.

2024. február 23. Reggeli gyors - részlet 24.02.23. Mikecz Dániel
12:58
00:00

Az egy héttel ezelőtti, a hírek szerint 150 ezres tüntetésen nem voltak pártzászlók, a megjelent ellenzéki politikusok a tömegben elvegyülve álltak. A szervezők kijelentették, nincsenek politikai, pártpolitikai céljaik. 

"Általában a tüntetések, a mozgalmak célja nem a kormányváltás, hanem az, hogy kiemeljenek egy-egy szakpolitikai ügyet, legyen az a környezetvédelem, vagy valamely kisebbségi kérdés" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Mikecz Dániel politológus, társadalomkutató, a Republikon Intézet tudományos tanácsadója. Hozzátette, a pénteki tüntetés célja az volt, hogy valamilyen párbeszéd kezdődjön arról, hogy miről is kellene szólnia a gyermekvédelemnek Magyarországon.

A szervezők már a tüntetést megelőzően is hangsúlyozták, nincs olyan céljuk, hogy "pártpótlékká" váljanak, de a 2010 óta tartó időszakban egyértelműen megjelent az igény, remény a nagyobb tüntetések (a 2014-es netadó elleni tüntetések, valamint 2016-os pedagógus tüntetések) szervezőivel szemben, hogy vállaljanak politikai szerepet.

Azzal kapcsolatban, hogy néhányan csalódtak, mert a szervezők eddig nem fejezték ki hajlandóságukat, hogy pártpolitikai szerepet vállaljanak, és ezzel "az egész rezsim feltartóztatását", akár kormányváltást kíséreljék meg, Mikecz megjegyezte, olyan elvárásokról van szó, amelyeknek ezek a mozgalmak nem biztos, hogy meg tudnak, meg akarnak felelni. "A rezsim legitimációját a választói politikából, a képviseleti rendszerből eredezteti, és nem az utcai mozgósításból" – foglalta össze.

A Fidesz reakcióját is úgy értékeli, hogy a kegyelmi botrány kirobbanását követően a választói politikát tartotta szem előtt, a kormány gyermekvédelmi programja olyan csorbát szenvedett, amelyet az érintett politikusok lemondásával igyekeztek valamelyest helyrehozni. Ennek az eseménysornak adott keretet a tüntetés.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Mikecz Dániellel
2024.02.23., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert