„Klubrádió
Reggeli gyors

Elégedetlenek a fiatalok az Orbán-éra demokráciájával

22/02/2024 09:30

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A 30 év alatti magyar fiatalok 60 százaléka nem elégedett a demokrácia működésével – írja a pénteki tüntetéssel foglalkozó cikkében a Szabad Európa angol nyelvű kiadása. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

2024. február 22. Reggeli gyors - részlet 24.02.22. Csernyánszky Judit lapszemléje
05:33
00:00

Nyilvánosságra került a két amerikai – a republikánus Thom Tillis és a demokrata Jeanne Shaheen – által a jövő héten benyújtandó, hazánkat elítélő és cselekvésre felszólító határozati javaslat, amelyről már előzetesen tájékoztatást adtak vasárnap a budapesti amerikai nagykövetségen, miután a magyar kormány nem volt hajlandó fogadni a háromtagú amerikai delegációt. S amely alapvetően arra született válaszul, hogy annyi kérés-könyörgés ellenére nem volt hajlandó ratifikálni a svédek NATO-tagságát. A szövegben olvassuk, hogy a kritikák mellett elismerik hazánk NATO-kötelezettségei teljesítését. Melyek a kritikus pontok? Az Orbán-kormány az elmúlt években fokozatosan korlátozta a parlament jogosítványait: a Covid-járványt, a migrációs válságot és az Ukrajna elleni háborút a rendeleti kormányzás bevezetésére használta fel, amely szintén visszanyeste a törvényhozás függetlenségét. Az új alkotmány lehetővé tette, hogy megbénítsák a független intézményeket: az alkotmánybíróságot, általában az igazságszolgáltatást, a civil szervezeteket  Felszámolta a kormánykritikus médiát is. Idézi a Transparency International 2023-as jelentését is, miszerint az EU legkorruptabb országa lettünk. Megemlíti az uniós pénzek befagyasztását, az uniós kifogások ellenére erősödő orosz és kínai kapcsolatokat, sőt kitér arra, hogy a háború kellős közepén Pekingben Orbán találkozott Putyinnal. S miközben blokkolta az Ukrajnának nyújtandó katonai eszközök szállítását, azért segített az ukrán menekültek befogadásában. 800 ezerből 35 ezernek. Kifogásolja a határozattervezet, hogy a világ biztonsága tekintetében jelenleg kritikus időszak dacára késleltette a finnek és a svédek NATO-tagságát, s felszólítja a kormányt utóbbi azonnali ratifikálásra. S végül a kiemelt kritikus intézkedések felszámolására szólít fel.

Trump esetleges visszetérésével erős nyugati szövetségest remél Orbán

Európa jelenleg leghosszabb ideje regnáló vezetője abban reménykedik, hogy Trump személyében ismét erős nyugati szövetségese lesz – adja közzé legfrissebb elemzését Amerika Hangja. Felsorolja a már unalomig ismert tételeket, miképp erodálta a magyar demokráciát Orbán Viktor. Amióta az eszét tudja, Orbán kormányzása határozta meg életét – szólaltatja meg a tekintélyes sajtóorgánum Tompos Mártont, a Momentum parlamenti képviselőjét, aki az ún. választási autokráciát úgy jellemzi, hogy hivatalosan tudsz szavazni, ahogy kedved tartja, de a gyakorlatban a választási rendszer nagy ad esélyt a kormányváltásra. Nem beszélve a Fidesz hű embereiről, akik a hivatali csúcspozíciókat töltik be, mint a legfőbb ügyész, médiahatósági elnöki posztot. A Voice America azt írja, a sajtótermékek 90%-át tartja a kezében a kormány. Pethő András, az Origo egykori meghatározó arca, nem titkolja, politikai nyomásgyakorlás hatására mondott fel. Ő is és munkatársai most is ki vannak téve az orbáni propaganda támadásainak, két munkatárást a Direkt 36-nál pedig a Pegazus kémprogrammal figyelték meg. Majd emlékeztet arra, hogy amint bírálni kezdte az EU Orbánt, azonnal unióellenes kampányba kezdett, sőt több mint egy évtizede tartó propaganda hadjáratot indított ellene. S a cikkből kiderül, a Amerika hangja is épp ugyanazt tapasztalta meg, mint a független magyar média, interjúkérelmükre még csak nem is reagál a kormány. S úgy látják, nemcsak az Európai Parlamentből kap majd erősítést Orbán a még erősebbé váló szélsőjobbos populistáktól, de – mint ahogy az évértékelőjében megfogalmazta Orbán, most jön el csak igazán az ő pillanata. Bízik Trump győzelmében, aki békét teremt Kelet-Európában is.

A fiatalok több mint fele elégedetlen az Orbán-kormány demokráciájával

A Szabad Európa a pénteki tüntetésre visszatekintve megállapítja, egyrészt: olyan fiatalokat sikerült az online véleményvezéreknek az utcára vinni, akiket különösebben nem érdekel a politika. Másrészt feltehetően fejfájást okoznak Orbánnak – közeledve az uniós és önkormányzati választásokhoz. Ismerteti az MTA legfrissebb közvélemény-kutatását, miszerint a 30 év alatti fiatalok – akik gyakorlatilag az Orbán-érában töltötték életük eddigi szakaszát – 60%-a elégedetlen és boldogtalan a demokrácia hazai helyzetével.

 
Odakint most szörnyek járnak -
 
Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért a Hősök terén Budapest, 2024.02.16.
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Nem vétózta meg a magyar kormány a kínai cégek elleni szankciókat

Három kínai és a Hong-Kong-i vállalkozás ellen vetett ki Brüsszel szankciót, egyhangú döntésre jutva, miután a magyar kormány nem emelt vétót – írja a South China Morning Post. Ezek a cégek Európában gyártott kettős – polgári és katonai célú termékeket adtak el Oroszországnak, amellyel a háborút támogatták. Szijjártó miniszter azonban a döntés után kollégáinak világossá tette, hogy ugyan megszavazta, de rossz döntésnek tartja ezeket a szankciókat és egyáltalán nem ért velük egyet.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.02.22., csütörtök 6:00
Riporter: Csernyánszky Judit