„Klubrádió
Zöldklub

Miért volt sikertelen a kékcsőrű réce visszatelepítése?

24/10/2021 16:15

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A Zöldklubban a különböző állatfaj-visszatelepítési programokról és a természeti sokféleség, a biodiverzitás csökkenéséről is beszélgetett vendégeivel a műsorvezető, Lay Viktória.

2021. október 22. Zöldklub (2021. október 22., péntek 15:00)
49:02
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Bajomi Bálint 2001 óta foglalkozik a különböző állatfaj-visszatelepítési programok sikerességével. Milyen tanulságokat vont le a kutatásai során? Miért volt sikertelen a kékcsőrű réce, és sikeres a hód visszatelepítése? Miért nem lehet az Őrségben, elkerített területen élő európai bölényeket szabadon engedni az országban? Bajomi Bálint, az ELTE doktorandusza, az MTA-DE Lendület Funkcionális és Restaurációs Ökológiai kutatócsoport kutatója és kommunikációs munkatársa volt a vendégünk. 

Dr. Kelemen Eszter, két másik kutató társaságában fogja idén átvenni az EuroNatur Környezeti Kiválóságért Díjat az IPBES kutatói nevében. Az IPBES, az ENSZ azon kormányközi platformja, amelyben tudósok és kormányok képviselői azért dolgoznak, hogy megállítsák a természeti sokféleség, a biodiverzitás csökkenését. Tudományos eredményeket gyűjtenek össze, hasonlóan az IPCC-hez, ami a klímaváltozással kapcsolatban készít jelentéseket döntéshozóknak. A második fél órában Dr. Kelemen Eszter volt a vendégünk, közgazdász, az ESSRG kutatója, akivel az IPBES munkáján kívül az ökológiai közgazdaságtanról, a természet beárazásáról, és az ökoszisztéma- szolgáltatásokról beszélgettünk.

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. (Címlapi kép: http://bajomi.eu/hu/photo/)

Zöldklub
2021. október 22., péntek 15:00
Műsorvezető: Lay Viktória