„Klubrádió
Zöldklub

A komplex és a nyers

27/12/2020 09:55

| Szerző: Lay Viktória/Klubrádió

A Zöldklub legutóbbi adásában a talaj komplex ökológiájáról, illetve a kutyák nyers etetéséről beszélgettünk vendégeinkkel.

2020. december 25. Zöldklub (2020. december 25., péntek 15:00)
54:00
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2013 óta december 5-én ünnepli a talaj világnapját. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a talajban zajló folyamatok, az ott élő organizmusok fontosságára. Sok figyelem irányul ugyanis a talaj fölötti életre, a vegetációra, de arra csak az utóbbi időben kezdtek el komplexen figyelni, hogy milyen folyamatok zajlanak a talajban.

Baranyai Vitália talajökológussal beszélgettünk a talajok rejtélyes világáról.

Egy marék földben megszámlálhatatlan mennyiségű organizmus él. Giliszták, fonálférgek, gombák, baktériumok, szemmel láthatatlan élőlények, amelyek munkája elengedhetetlen, hogy a földben megtermett élelmiszer egészséges legyen. Az intenzív mezőgazdaság, az erózió, a betonozás, a kemikáliák egyre nagyobb mértékben veszélyeztetik a talajt. A talajnak viszont nemcsak abban van szerepe, hogy jó és egészséges termést hozzon. A szénmegkötő képessége például jobb a vegetációnál. A földi talajok becsült értékként 1500 billió tonna szenet tartalmaznak. Ez a mennyiség 2-3-szor nagyobb a föld felszíne feletti növényi vegetáció széntartalmánál. Baktériumok, gombák és földigiliszták tudják megkötni a talajban a szenet. Ezek az élőlények a szerves anyagot humusszá alakítják, amely a talaj alkotója marad, így a szén nem távozik el szén-dioxid formájában. A talajnak így a klímaváltozás elleni harcban is nagy szerepe van!

kutya
 

A műsor első felében Szabó Péterrel, a BARF Magyarország tulajdonosával beszélgettünk az utóbbi időben nagyon divatossá váló nyers etetésről. A kutya- és macskatulajdonosok általában kétféle nyers etetéssel találkozhatnak, az egyik a Barf (bones and raw food), a másik pedig az ún. Prey-modell. Alapvető különbség a kettő között, hogy míg a Prey-táplálásban 80% színhús, 10-10% csontos hús és belsőség, valamint semmiféle zöldség található, addig a Barf esetében nagyon fontos szerepet játszanak az előbbieken kívül a zöldségek és gyümölcsök. A Szabó Péterrel készült riportban átbeszéltük a nyers etetéssel kapcsolatos tudnivalókat, kérdéseket és esetleges aggodalmakat, emellett pedig egy csont nélküli kacsa menüt is összeállítottunk, ami akár sütőtökkel kiegészítve (persze módjával) tökéletes karácsonyi eledele lehet a kutyáinknak.

Zöldklub
2020. december 25. péntek 15:00
Szerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória