„Klubrádió
A jövő itt van

Miért akar egy gimnazista ENSZ-diplomata lenni?

6/06/2022 07:58

| Szerző: Klubrádió

Lehoczky Tamara, a Toldy Ferenc Gimnázium diákja pár hónapja a Milestone Intézet egyik vezetőképző klubja, a Model United Nations (MUN) elnőke lett. A program lényege, hogy a diákok az ENSZ működését modellezve, egy-egy országot képviselve vitáznak aktuális problémákról.

2022. május 16. A jövő itt van (2022. május 16., hétfő 14:00)
50:19
00:00
Műsorvezetők: Bencsik Gyula Szerkesztők: Bencsik Gyula

Lehoczky Tamara, a Toldy Ferenc Gimnázium és a Milestone Intézet nemzetközileg elismert oktatási programjának ösztöndíjas diákja. Pár hónapja a Milestone egyik vezetőképző klubja, a Model United Nations (MUN) elnőke lett. A MUN program lényege, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) működését modellezve a diákok egy-egy országot képviselve vitáznak az aktuális problémákról. 

Tamara sorra nyeri a nemzetközi versenyeket: 2021-ben tűnt fel az Oxford Global MUN konferencián, ahol rögtön a „Kiemelkedő delegált” és a „Legjobb helyzetfelmérés” díját is hazavihette. Pár hete pedig a Change the World MUN New York-i versenyén ő nyerte a „Legjobb delegált” elismerést több mint háromezer diák közül.

A jövő itt van című műsorban Bencsik Gyula szerkesztő-műsorvezető arra kereste a választ, hogy amikor arról beszélünk, hogy a fiatalok egyre passzívabbak a közéletet, a politikát illetően, az embereknek elment a kedve a politizálástól, akkor mitől vonzó mégis egy fiatal nőnek a diplomácia.

Tamara elmondta, hogy 13 éves kora óta ENSZ-diplomata szeretne lenni, csak arra törekszik, hogy jobb, élhetőbb hellyé tegye a világot. Tudja, hogy ennek rengeteg módja lehet, de mindenki a maga képességeihez mérten tud tenni. Ő a politika, a diplomácia oldaláról közelíti meg a dolgokat. Úgy gondolja, hogy ez az a szervezet, amelynek a legnagyobb lehetősége van arra, hogy tényleges változásokat hozzon. Nagy a különbség, hogy valaki politikával vagy diplomáciával szeretne foglalkozni. Úgy véli, a diplomatáknak az a céljuk, hogy a hatalmas káoszban vagy sokszor katasztrofális következményekkel járó élethelyzetekben is rendet teremtsenek. Segítsenek megtalálni azt a közös nevezőt, ami után tovább lehet haladni és konstruktívan építkezni. A kommunikáció segítségével szeretné együttműködésre buzdítani a kormányokat.

Nem érzi úgy, hogy bármit is feláldozna. Nyilván pihentetőbb és kényelmesebb lenne szórakozni járni, vagy otthon filmet nézni, mint sok hasonló korú fiatal, de ő ezt választotta. Ha kicsit elfárad, mindig tud valamiből újra erőt, motivációt meríteni. Ez nem áldozat, hanem lehetőség, amely közelebb viszi a céljaihoz – összegezte.

Visszatérve a Model United Nationsre: a diákok a versenyekre nagyon tudatosan, 2-3 hónapot készülnek heti rendszerességgel. Az változó, hogy ki melyik országot kapja, általában sorsolással döntenek, de néha választani is lehet. Az anyaország kivételével, hiszen az is a cél, hogy minél több kultúrát, mentalitást megismerjenek a gimnazisták és egyetemisták. A konferenciákon nagyjából egykorú fiatalok vesznek részt és úgy tesznek, mintha az ENSZ-ben lennének, de ennek nincs tényleges következménye, befolyása nincsen a világ politikai alakulására.

Bár Tamarát hallgatva lehet, sokan örülnénk, ha már most befolyással lehetne a világra, de erre még várni kell. Mindenesetre érdemes megfontolni a szavait: „Sokaknak az a taktikája, hogy kemények és ijesztőek. Szerintem ez hosszútávon nem vezet sehova. Határozottnak és asszertívnek kell lenni, de közben képesnek arra, hogy ténylegesen meghallgassunk másokat, odafigyeljünk a másikra. Így érthetjük meg egymást, és így lehetséges együttműködni.”

Az adást a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. 

A jövő itt van
2022. május 16. hétfő
Szerkesztő-műsorvezető: Bencsik Gyula