„Klubrádió
A lényeg

Elhunyt Madeleine Albright

23/03/2022 20:20

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államok első női külügyminisztere 84 évesen rákban hunyt el.

84 éves korában elhunyt Madeleine Albright, az első nő, aki betöltötte az Egyesült Államok külügyminiszteri posztját – írja a 444. Albright először az Egyesült Államok ENSZ nagyköveteként, majd 1997 és 2001 között Bill Clinton kormányának külügyminisztereként meghatározó alakja volt az ország külpolitikájának, meghatározva annak doktrínáját a hidegháború vége és a szeptember 11-i terrortámadás utáni új korszak közötti bő egy évtizedben.

Az Egyesült Államok 64., és egyben első női külügyminisztere 1937. május 15-én született Prágában Marie Jana Körbelová néven. Apja csehszlovák diplomata volt, aki a nácik elől menekülve hagyta el az országot 1939-ben. A család 1948-ban kért politikai menedékjogot az Egyesült Államokban, mondván, hogy a kommunista Csehszlovákiába nem térhetnek vissza. Albright 1958-ban lett amerikai állampolgár. Tanulmányait a Columbia Egyetemen végezte, ahol többek között Zbigniew Brzezinski volt az egyik oktatója. Ő volt az, akin keresztül először állást kapott a Fehér Házban, 1978-ban, Jimmy Carter elnöksée idején. Albright ezután hol az akadémiában, hol a politika közelében dolgozott

A magát "pragmatikus idealistának" tartó politikusnak komoly szerepe volt a NATO kiterjesztésében, a Jugoszlávia elleni 1999-es "humanitárius intervenció" szervezésében, vagyis abban, hogy a NATO csapatok légitámadásokat indítottak a Szlobodan Milosevics vezette ország ellen, ezzel igyekezve megállítani a koszovói népirtást.

Kormányzati pályafutása után Albright Group néven stratégiai tanácsadón céget alapított, és tagja volt a new yorki értéktőzsde igazgatósági tanácsának is.