„Köszönjük,
Hetes Stúdió

Mi zajlik a mélyben Szlovákiában? – Hetes stúdió ajánló

18/05/2024 13:03

| Szerző: Klubrádió

Szó volt a szlovák társadalom állapotáról, arról, merre is mutat a magyarok iránytűje a kelet-nyugat tengelyen, bemutattuk egy ukrán hadifogoly, Olekszij Anulja megrázó történetét és Kerekes Zsuzsa alkotmányjogásszal beszélgettünk arról is, hogyan lehet újjáépíteni a jogállamot.

2024. május 18. Hetes Stúdió (2024. május 18., szombat 15:00)
51:57
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter
Ezen a héten a következő témákat ajánlotta a Hetes stúdióból Csernyánszky Judit, az adás szerkesztője és Szénási Sándor, műsorvezető.

egysza 24
 

Mi zajlik a mélyben? Milyen állapotban van a szlovák társadalom, miért következhetett be a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet? Liszka József szlovák publicistát és etnológust kérdeztük.

Fico elleni merénylet
 
 Rendőrök a besztercebányai (Banská Bystrica) Roosevelt kórház épülete előtt, ahova Robert Fico szlovák miniszterelnököt szállították, miután lőfegyveres támadás érte a kihelyezett kormányülés után 2024. május 15-én. l Fotó:MTI/AP/Erdős Dénes
 

Keletre vagy Nyugatra mutat a magyarok iránytűje? A pozsonyi székhelyű GLOBSEC nemzetközi biztonsági elemző műhely felmérése alapján adható rövid válasz persze az, hogy többségében Nyugatra, de Kína iránt is meglepően erős érdeklődés mutatkozik. A kutatás eredményeit bemutató rendezvényen, amelyet a Political Capitallel közösen tartottak, Kárpáti János járt.

iránytű, térkép
 

Hogyan kell elkezdeni a jogállam romjain az újjáépítést? Kerekes Zsuzsa alkotmányjogásszal, egy most megjelent – Magyar Bálint és Gadó Gábor nevével is fémjelzett kötet apropóján beszélgettünk.

 
A CEU Demokrácia Intézetének gondozásában megjelent, húsz szakértő közreműködésével készült kötet innen letölthető.
 

Megjárta a poklok poklát – ezekkel a szavakkal írta le a számunkra szinte elképzelhetetlen szenvedést, amit Olekszij Anulja ukrán hadifogolyként élt át  miközben három orosz börtönt is megjárt. Az ukrán nagykövetségen szervezett találkozón beszélt az orosz propagandáról, amelynek a saját családja is áldozata lett és megtudtuk, miután kickbox mesterségen edzett fizikumának köszönhetően túlélte a viszontagságos 10 hónapot, most együttműködik a Nemzetközi Büntető Törvényszékkel –Csernyánszky Judit készített vele interjút.

A műsor első óráját a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéltük a hetet!

Műsorunk második felében szokás szerint megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit, ezúttal Fazekas Ágnessel, a Tizen5 újságírójával, Baka F. Zoltánnal, a 24.hu és a Della podcast szerkesztőjével, és természetesen Bolgár Györggyel.

Bolgár György, Fazekas Ágnes, Csernányszky Judit, Szénási Sándor, Baka F. Zoltán
 
Balról jobbra: Bolgár György, Fazekas Ágnes, Csernányszky Judit, Szénási Sándor és Baka F. Zoltán.
 
 

Ezt a részt szombaton 18:00 órától a Klubrádió YouTube-csatornáján is visszanézhetik! Ha inkább csak hallgatnák, akkor pedig kattintsanak az alábbi lejátszóra.

2024. május 18. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2024. május 18., szombat 16:05)
52:05
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Címlapi kép: "Az erőszak nem megoldás!" olvasható egy transzparensen Besztercebánya belvárosában 2024. május 17-én. Fotó: MTI/AP/Erdős Dénes

Hetes stúdió
2024. május 18. szombat, 15:00
műsorvezető: Szénási Sándor
szerkesztő: Csernyánszky Judit