„Klubrádió
Klubdélelőtt

Mi a különbség Nizza és Budapest között?

8/08/2020 07:14

| Szerző: Klubdélelőtt/Kun Zsuzsa

Kender, Színművészeti, festészet, pályamódosítás, fejlődés, művészet - Schneller János, Papp József, Dér Zsolt, Csámpai Rozi, Jordán Tamás, Sinkovics Ede és Kun Zsuzsa tolmácsolásában a Klubdélelőttben.

2020. augusztus 08. Klubdélelőtt (2020. augusztus 08., szombat 09:00)
158:09
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa
9:00 Garten 2020! A járvány megmutatta, művészet nélkül lehet, de nem érdemes élni. Vendégünk Schneller János művészettörténész volt.

9:30 A világ jobbá tehető, a fenntartható fejlődés nem elérhetetlen vágyálom, csupán a kormányokon átívelő, hibás iparpolitika nem teszi lehetővé, hogy Magyarországon is valósággá váljon – állítja Papp József, a Corvinus Egyetem nyugalmazott oktatója, közgazdász.

Papp József
 
Papp József
 

10:00 Dér Zsolt Junior Príma-díjas színész, a Katona József Színház távozó művésze személyes sorokat közölt közösségi oldalán. Csak néhány mondat belőle:

„....Csak annyi történt, hogy a következő időszakban a színpadi színészettől inkább a filmszínészet, illetve a kamera másik oldalán lévő háttérszakmák felé fordulok, mint amilyen a rendezőasszisztensség vagy a szereplőválogatás. Pár mondat a döntés érzelmi, idegrendszeri hátteréről: ...elfáradtam, pihenésre, mérlegelésre, gondolkodásra van szükségem, hogy ki vagyok én. Mit akarok? Kinek akarok megfelelni? Milyen művészeti esztétikát követek és valóban azt követem-e? Milyen függőségi rendszerekbe teszem bele magam tudatosan vagy ösztönösen? Végső soron azonos-e az én identitásom önmagammal?...”

10:30 Csámpai Rozi festőművész muzsikus cigány családba született, nagy szeretetben, békességben nőtt fel nyolc testvérével együtt. 40 éves korában kezdett el festeni, saját vallomása szerint belső késztetésből, úgy érzi, a festés által tudja kifejezni érzelmeit, örömét, bánatát és gondolatait az őt körülvevő világról.

11:00 Jordán Tamás a Nemzet Színésze, direktor őszintén mesél a Színház- és Filmművészeti Egyetemről; arról, hogy miután leköszön a Weöres Sándor Színház igazgatói posztjáról, hogyan tovább; és arról, is, vajon mi a különbség Nizza és Budapest között, miért jobb a hangulata az embernek Franciaországban mint Magyarországon.

Jordán Tamás és Kun Zsuzsa
 
Jordán Tamás és Kun Zsuzsa
 

11:30 Egy hektár kender mindössze három és fél hónap alatt 30 tonna szén-dioxidot tud megkötni a levegőből. Emellett a kendert manapság kompozitok formájában túlnyomó többségben az autógyártásban alkalmazzák. Másrészről a gyógyászatban is nagy szeretettel használják, és korábban a házi patikák egyik alapkelléke volt. Vajon mi köze mindehhez Sinkovics Ede festőművésznek?

Klubdélelőtt
2020. augusztus 8. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa