„Klubrádió
Klubdélelőtt

Cigány akart maradni, miközben magyar volt

17/07/2020 17:41

| Szerző: Klubrádió

Grafomán jegyzetek; egy könyvet író békefenntartó; alkoholizmusból kigyúgyult, majd pappá szentelt vendég; egy nyelvtanár, aki énekel; és sajnos ismét két búcsú a Klubdélelőttben, Kun Zsuzsával.

2020. július 18. Klubdélelőtt (2020. július 18., szombat 09:00)
160:05
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

9.00 Fábri Ferenc újságíró, publicista, a népszerű, Levelek 1944-ből, Leveleki Eszter emlékezete, Kilenc év Orbanisztánban című könyvek írója most egy újabbal jelentkezett. A címe: Grafomán jegyzetek.

Fábri Ferenc
 
Fábri Ferenc
 

9:30 Török Csaba Maliban volt ENSZ békefenntartó, Irakban a nemzetközi koalíció francia delegációjában dolgozott, amerikai és iraki katonákkal, az elsődleges feladata az iraki újoncok alapkiképzése volt. Részben saját élményeit írja le A juharfa és a tenger című könyvében.

Török Csaba: A juharfa és a tenger
 
Török Csaba: A juharfa és a tenger
 

10.00 Fazekas György egy interjúban így mesélt magáról: „Körülbelül négyéves koromig édesanyám egyedül nevelt, majd jött egy alkoholista nevelőapa. Hatévesen már kocsmába jártam, hogy bort vegyek neki. Tízévesen állami gondozásba kerültem. Tizenhat évesen rúgtam be először...”  42 évesen kezdett kigyógyulni, ahogy ő nevezi, „titokbetegségéből”, és évekkel ezután szentelték pappá. Ma musttal misézik.

10.30 Micheller Myrtill francia nyelvtanári diplomáját követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz-ének szakán is diplomát szerzett, hét önálló lemeze jelent meg, amelyek közül az egyik 2007-ben Fonogram-díj jelölést kapott "Az év jazz albuma" kategóriában.

11:00 Életének 63. évében elhunyt Dr. Gyekiczki András szociológus, jogász. Vasszorgalommal végzett kutatása feltárta és összegyűjtötte mindazt, ami az 1944 előtt Pápán élt zsidó családok emlékezetéből megmaradt. A kutatási anyagot 2012-ben a romos pápai zsinagógában az „Elfeledett szomszédaink" című nagy sikerű kiállításon mutatta be Rajk László látványterveivel. A vidéki városok közül Magyarországon elsőként a pápa zsidóságát bemutató korszerű kiállítást követte más városok, Sopron, Szombathely, zsidó közösségét bemutató kiállítás is.

11:30 Cserdi polgármestere, Bogdán László fiatalon, 46 évesen, tragikus körülmények között halt meg. Emberek ezreinek mutatta meg, hogy lehet békésen együtt élni, hogy a gyűlölet, a kirekesztés káros és bántó, hogy a jelenlegi roma vezetők sosem képviselték a cigányság érdekét. Cigány akart maradni, miközben magyar volt. Neki ez nem okozott gondot, másoknak annál inkább. Egy vele készült interjúval búcsúztunk tőle.

Klubdélelőtt
2020. július 18. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa