„Klubrádió
Filmklubrádió

Töredékek a magyar zsidóság történetéből

18/01/2020 13:56

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Dénes Gábor 13 részesre tervezett ismeretterjesztő filmsorozata egy különleges vállalkozás. Raj Tamás, a tudós rabbi bölcsességével vezeti végig a nézőket a magyar zsidóság több mint kétezer éves történetén. A sorozat eddig elkészült utolsó két epizódjába néztünk/hallgattunk bele (1957-1989), és közben a látottakat is megvitattuk a Filmklubrádió szombati adásában. 

2020. január 18. Filmklubrádió (2020. január 18., szombat 14:00)
50:26
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter

 
 

A holokauszt borzalmai után mit jelentett túlélni, a zsidó identitást megőrizni? Kik képviselték a zsidó hitközségeket a Kádár-korszakban? Hogyan élt a vidéki zsidóság, és milyen funkciókat találtak a vidéki zsinagógáknak (ha épp megmaradtak és nem hordták szét az imahelyek tégláit)? Milyen veszélyekkel járt a hit megélése és gyakorlása?

Az asszimiláció következtében ki hogyan értesült saját származásáról? "Mondd el fiadnak" - de lesznek-e még néhány év múlva, akik az elmúlt évtizedek tanításait, emberi példáit elmesélik az utódoknak? Milyen formái vannak ma a rejtett antiszemitizmusnak? És milyen esélyei lehetnek e filmsorozat záróepizódjának leforgatására? Megannyi kérdés, amelyről beszéltünk a január 18-i adásban.

Vendégünk volt Törzsök Erika szociológus-kisebbségkutató, Gyekiczki András történész és Dénes Gábor rendező.

Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Warholik Zoltán