„Klubrádió
A világ urai

"Merkel hibázott a menekültválság idején"

8/02/2021 05:43

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Az Orbán-kormányzat volt tisztségviselője, az egykori berlini magyar nagykövet Prőhle Gergely mondta el, ő hogyan látja az öt-hat évvel ezelőtti német menekültpolitikát.

2021. február 05. A világ urai (2021. február 05., péntek 19:00)
49:58
00:00
Műsorvezetők: Szénási Sándor

A világ urai. A legutóbbi műsorban Angela Merkel német kancellár politikai pályafutásával foglalkoztunk, különös tekintettel a menekültválságra.

Prőhle Gergely, volt berlini nagykövet, az Orbán Viktor vezette kormányokban többször is államtitkári, illetve helyettes államtitkári posztra kinevezett vendégünk szerint akkoriban, azaz 2015 tájékán egyértelműen kiderült, hogy Merkel természettudósként tekint a társadalmi folyamatokra. A német kormány vezetője egyértelművé tette, hogy a befogadásnak az adott helyzetben nem lehet meghatározni felső korlátját. Így aztán 1 millióan érkeztek, főleg Szíriából. Prőhle szerint Merkel ekkor nem azt mérlegelte, hogy az ilyen kijelentések a számára mennyire kedvezőek, vagy sem választási szempontból, hanem a rendkívüli. háborús vészhelyzetre reagált.

A Nemzetek Európája karrierprogram nyitóünnepsége
 
Prőhle Gergely
MTI/Szigetváry Zsolt
 
 

Hogy ennek a wilkommenkulturnak mi az alapja? Az Orbán-kormányzat volt tisztségviselője szerint egyrészt a II. világháború tudatosan ébren tartott traumája. Bizonyítani kell, hogy a német egy befogadó nemzet. Másrészt lehet a német ipar érdeke is, hisz munkaerőhiány volt, sokak szerint ez vezérelhette a kancellárt. Egyébként az egészségügyben is gondot okozott a szakemberhiány, ma is nagyon sok szír, román, bolgár orvos dolgozik Németországban.

2015 óta sokan rájöttek, maga Angela Merkel is, hogy hibás volt az akkori német menekültpolitika. Ma sem lehet tudni sok-sok befogadottról, hogy hol van, mit csinál, miből él. A törvények ugyan szigorúak, de vannak kiskapuk. Pőhle Gergely ezenkívül úgy látja, hogy a hithű muszlimok és az európaiak között civilizációs szakadék van, ami komoly társadalmi feszültségeket okoz.

Természetesen Prőhle Gergely véleményétől akár markánsan eltérő értelmezései is vannak az öt-hat éve ezelőtt, és azóta a német és nemzetközi menekültpolitikában történteknek, ezúttal a volt berlini nagykövet olvasatát mutattuk be. 

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

A világ urai
2021.02.05., péntek 19:00
Műsorvezető: Szénási Sándor